Makłowicz w podróży – Fryburg Bryzgowijski, Niemcy (odc. 91)

Robert Makłowicz zjeżdża kolejką linową ze szczytu góry Schauinsland do centrum Fryburga Bryzgowijskiego. Miasto założono na szlaku kupieckim łączącym Morze Śródziemne z Morzem Północnym. We Fryburgu zachowały się dwie bramy do średniowiecznego miasta. Przy Bramie Szwabskiej znajduje się najstarsza w Niemczech gospoda „Pod Czerwonym Niedźwiedziem”. Na Placu Katedralnym, gdzie odbywa się targ, podróżnik kupuje 10 deka kurek. Potem próbuje Maultaschen z wieprzowiną i jarzynami, a pod Bramą Szwabską przyrządza ziemniaki ze szpekiem oraz kurkami.

Ziemniaki ze szpekiem (wędzonym boczkiem) i kurkami w białym winie

Ziemniaki ze szpekiem i kurkami w białym winie (źródło: tvp.pl)

Ziemniaki ze szpekiem i kurkami w białym winie (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków 
  • 150 g szpeku 
  • 200 g kurek 
  • 3 szalotki 
  • 150 ml białego wina 
  • 150 ml śmietany 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojony w kostkę szpek podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną szalotkę aby się zeszkliła. Dołożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, zalać winem i dusić ok. 20 min. 
  2. Pod koniec dodać kurki, dusić, aż wino wyparuje. Dodać śmietanę, posiekaną piertuszkę, sól i pieprz, zagotować, podawać.

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: makłowicz w niemczech