Robert Makłowicz zjeżdża kolejką linową ze szczytu góry Schauinsland do centrum Fryburga Bryzgowijskiego. Miasto założono na szlaku kupieckim łączącym Morze Śródziemne z Morzem Północnym. We Fryburgu zachowały się dwie bramy do średniowiecznego miasta. Przy Bramie Szwabskiej znajduje się najstarsza w Niemczech gospoda „Pod Czerwonym Niedźwiedziem”. Na Placu Katedralnym, gdzie odbywa się targ, podróżnik kupuje 10 deka kurek. Potem próbuje Maultaschen z wieprzowiną i jarzynami, a pod Bramą Szwabską przyrządza ziemniaki ze szpekiem oraz kurkami.
Ziemniaki ze szpekiem (wędzonym boczkiem) i kurkami w białym winie
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g szpeku
- 200 g kurek
- 3 szalotki
- 150 ml białego wina
- 150 ml śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrojony w kostkę szpek podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną szalotkę aby się zeszkliła. Dołożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, zalać winem i dusić ok. 20 min.
- Pod koniec dodać kurki, dusić, aż wino wyparuje. Dodać śmietanę, posiekaną piertuszkę, sól i pieprz, zagotować, podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: makłowicz w niemczech