Pascal kontra Okrasa – Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką, Prosta paella z kurczakiem (tydzień L)

Pascal Brodnicki: Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką (źródło: kuchnialidla.pl)

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na Cordon Bleu:

  • 4 piersi kurczaka, umyte i osuszone
  • 180 g sera manchego, pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
  • 16 plastrów salami chorizo
  • 50 g masła
  • 125 g płatków kukurydzianych
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:

  • niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 120 ml śmietany 30%
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 2 bulwy kopru włoskiego, umyte i posiekane
  • 1 pomarańcza (tylko wykrojone segmenty miąższu)
  • sok z 1/2 limonki, sparzonej i umytej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka kolendry, umytej, posiekanej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj folię spożywczą, tłuczek, pędzelek, mikser i naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).
  2. Cordon Bleu: Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
  3. Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
  4. Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
  5. Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
  6. Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
  7. Sos: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.
  8. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  9. Sałatka: Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
  10. Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  11. Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/cordon-bleu-po-hiszpansku-z-salatka

 

Karol Okrasa: Prosta paella z kurczakiem

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygtoowania: 1 godzina 5 min

Składniki:

  • 500 g ryżu do paelli
  • 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
  • 1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
  • 20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
  • 30 g umytej świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
  • niewielka ilość sosu piri-piri
  • 2 limonki, sparzone i umyte
  • niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • 10-15 oliwek z sardelami
  • 5 g kurkumy
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg). Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
  2. Udka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.
  3. Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
  4. Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.
  5. Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.
  6. Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.
  7. Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.
  8. Paellę kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/prosta-paella-z-kurczakiem

Użytkownicy trafili tutaj szukając: przystawki na wesele przepisy,okrasa przepisy,sałatki urodzinowe przepisy,sałatka na chrzciny,Dobre i tanie jedzenie na urodziny,ser manchego czym zastapic,ser manchego do czego,naleśniki dla gości,ser chorizo czym zastapic o,manchego czym zastapic