Przepisy kuchni świata

Zrób to sam: Wędzarnia do wędzenia na zimno

Wędzarnia (źródło: bradleysmoker.com)

Przybory do przygotowania wędzarni do wędzenia na zimno:

Sposób przygotowania:

  1. Wywierć 2 otwory w dnie kosza, następnie równoległe otwory w bokach kosza. Przełóż przez otwory w bokach drewniany kołek – będzie on pełnił rolę wieszaka wędzarni. Odetnij nadmiar kołka po obu stronach kosza.
  2. Wywierć otwory dookoła wieczka beczki na ropę aby móc odciąć wieko. Odetnij wieko nożyczkami lub innym narzędziem (uważaj na ostre krawędzie beczki).
  3. Połóż beczkę dnem do dołu na kuchence turystycznej i przymocuj. Nasyp na dno beczki trociny drewna i podpal duży ogień na kuchence aż wióry zaczną się dymić. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj beczkę z wierzchu koszem na śmieci i jesteś gotowy do wędzenia na zimno.
  4. Wieszaj składniki do wędzenia na drewnianym kołku i haku do mięsa.
  5. Tak utworzoną wędzarnię możesz wykorzystywać do wędzenia ryb, sera, mięs czy soli morskiej (uwieszonej w saszetce).

Źródło: http://hobbshousebakery.co.uk/recipes/detail/smoked-hot-dogs

Użytkownicy trafili tutaj szukając: wędzarnia zrób sam,wędzenie na zimno w beczce,wefzarnia po azersku