Makłowicz w podróży – Asti, Włochy (odc. 99)

Robert Makłowicz odwiedza Asti we Włoszech. W średniowieczu była to wolna republika miejska i najpotężniejszy ośrodek w całym Piemoncie. Dzisiaj Asti to niewielkie centrum regionu Monferrato, słynące z czerwonych win barbera, białych muskatów i win musujących. Przy Via Brofferio jest cukiernia – torroneria-cioccolateria. Właściciel częstuje podróżnika „dumą Piemontu” – nugatem. W restauracji w centrum miasta dziennikarz degustuje wędliny i sery. Danie główne to kwadratowe pierożki w sosie z pieczeni.

Vitello Tonnato – cielęcina w sosie z tuńczyka

Vitello Tonnato – cielęcina w sosie z tuńczyka (źródło: tvp.pl)

Vitello Tonnato – cielęcina w sosie z tuńczyka (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 700 g cielęciny (z udźca), 
  • 5-6 łyżek oliwy, 
  • 500 ml wytrawnego białego wina, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól, pieprz. 

Składniki na sos: 

  • 2 żółtka, 
  • 200 ml oleju słonecznikowego, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 2 drobno posiekane filety z sardeli (anchois), 
  • 100 g tuńczyka w oleju, 
  • 2 łyżki kaparów

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu mocno obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oliwy. Posolić i doprawić pieprzem podlać białym winem. Dodać liście laurowe, seler naciowy oraz czosnek i dusić około 50 min.na średnim ogniu. Ostudzić. 
  2. Do żółtek w misce powoli wlewać olej, cały czas mieszając, początkowo mała strużką, potem większą, aż powstanie majonez. Dodać sok z cytryny, wymieszać. 
  3. Do tak przygotowanego sosu dodać tuńczyka, posiekane kapary i filety z sardeli. 
  4. Całość zmiksować, posolić do smaku. 
  5. Zimne mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i posmarować sosem. 
  6. Można przybrać całość całymi kaparami i sproszkowaną słodką papryką.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/przepisy/vitello-tonnato-cielecina-w-sosie-z-tunczyka/5654620

 

Bagna caoda – gorący sos

Bagna caoda - gorący sos (źródło: tvp.pl)

Bagna caoda – gorący sos (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 150 ml oliwy, 
  • 50 g masła, 
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 
  • 2-3 drobno pokrojone filety z sardeli (anchois). 

Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać oliwę, dodać czosnek, sardele i masło. Gotować ok 30 min. ciągle mieszając aż powstanie kremowy sos. Podawać w podgrzewaczu do fondue razem z pokrojonymi w słupki z kawałkami surowych jarzyn lub polewając sosem upieczone i obrane ze skórki papryki.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/przepisy/bagna-caoda-goracy-sos/5654622

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/5726 maklowicz-w-podrozy-asti-wlochy-odc-99/