Makłowicz w podróży – Górna Adyga, Włochy (odc. 2)

Robert Makłowicz w regionie Trydentu-Górnej Adygi korzysta z uroków narciarstwa. Proponuje widzom regionalne specjały kulinarne. W górskim schronisku tamtejszy kucharz gotuje zupę na szyszkach jodłowych. Po oryginalnej zupie pora na deser – miejscową specjalność zwaną Weinkoch, czyli piernik nasączony rumem. Skorzystawszy z gościnności miejscowych kucharzy, Robert Makłowicz, na tle ośnieżonego płaskowyżu, przyrządza knedle ze szpinakiem, serem, orzechami i paseczkami dyni.

Zupa z sarny z jedliną

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 0,5 selera
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g kości z sarny
  • kawałek szpeka
  • 3 goździki
  • gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • kawałek cynamonu
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek korzenia jodły
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, por i seler korzeniowy pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny.
  3. Dodać szpek, krótko dusić i dorzucić kości dziczyzny.
  4. Wlać źródlaną wodę, dorzucić kawałki korzenia jodły i dodać przyprawy.
  5. Gotować ok. pół godziny, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem.
  6. Sklarowany wywar przecedzić, doprawić solą.
  7. Podgrzany rosół wlać do filiżanki, na wierzch wyłożyć bitą śmietankę, polać pesto z nasion jodły i orzechów włoskich oraz posypać suszonymi kwiatami alpejskimi.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=234&lp_przepisu=1

 

Knedle szpinakowe z orzechami i paseczkami dyni

Składniki:

  • 200 g czerstwego białego chleba
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • kawałek dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wodę osolić, zagotować, blanszować szpinak we wrzątku przez ok. 2 minuty.
  2. Odcedzić, przelać zimną wodą aby nie stracił koloru. 
  3. Gdy liście trochę ostygną, wbić jajka i wszystko zmiksować na dość gładką masę. 
  4. Przełożyć masę jajeczno-szpinakową do miski z suchym, pokrojonym w kosteczkę i trochę polanym wodą, chlebem. 
  5. Wymieszać, pozostawić do nasiąknięcia chleba. 
  6. Rozgrzać masło na patelni, dodać nieco oleju i dusić na nim drobno pokrojoną cebulę. 
  7. Zeszkloną cebulę wraz z masłem przełożyć do chleba, dodać nieco świeżo startego parmezanu i odrobinę mąki (nie za dużo).
  8. Dokładnie wymieszać, trochę popieprzyć i pozostawić na 10 – 15 minut.
  9. Zamiast mąki można dać tartą bułkę. 
  10. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową. 
  11. Wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. 
  12. Na patelni rozgrzać pozostałe masło z oliwą, smażyć orzechy i paseczki dyni. 
  13. Z liści szpinaku zrobić na talerzu „łóżeczko”, wyłożyć na nie knedle. 
  14. Polać masłem z orzechami i dynią, posypać parmezanem.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=234&lp_przepisu=2

Risotto z dynią

Składniki:

  • 300 g ryżu na risotto
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 200 g dyni
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • 2 – 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować bulion jarzynowy. 
  2. W drugim garnku rozgrzać wino, wrzucić nań pokrojoną na kawałki, obraną ze skórki dynię. 
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać nieco oliwy, zeszklić posiekaną cebulę.
  4. Dosypać ryż, chwilę dusić, aż ziarenka będą lekko przeźroczyste. 
  5. Wlać trochę bulionu jarzynowego. 
  6. Dynię zmiksować, przełożyć do ryżu na patelni. 
  7. Trzymać na ogniu aż płyn wsiąknie, mieszając od czasu do czasu. 
  8. Dodać trochę słodkiej śmietanki. 
  9. Przełożyć do talerza, posypać startym parmezanem lub położyć plastry sera.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=234&lp_przepisu=3