Robert Makłowicz w regionie Trydentu-Górnej Adygi korzysta z uroków narciarstwa. Proponuje widzom regionalne specjały kulinarne. W górskim schronisku tamtejszy kucharz gotuje zupę na szyszkach jodłowych. Po oryginalnej zupie pora na deser – miejscową specjalność zwaną Weinkoch, czyli piernik nasączony rumem. Skorzystawszy z gościnności miejscowych kucharzy, Robert Makłowicz, na tle ośnieżonego płaskowyżu, przyrządza knedle ze szpinakiem, serem, orzechami i paseczkami dyni.
Zupa z sarny z jedliną
Składniki:
- 1 marchewka
- 0,5 selera
- 1 por
- 2 łyżki oliwy
- 500 g kości z sarny
- kawałek szpeka
- 3 goździki
- gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- kawałek cynamonu
- 1 anyż gwiazdkowy
- 1 gałązka rozmarynu
- kawałek korzenia jodły
- sól
Sposób przygotowania:
- Marchew, por i seler korzeniowy pokroić w kostkę.
- Rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny.
- Dodać szpek, krótko dusić i dorzucić kości dziczyzny.
- Wlać źródlaną wodę, dorzucić kawałki korzenia jodły i dodać przyprawy.
- Gotować ok. pół godziny, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem.
- Sklarowany wywar przecedzić, doprawić solą.
- Podgrzany rosół wlać do filiżanki, na wierzch wyłożyć bitą śmietankę, polać pesto z nasion jodły i orzechów włoskich oraz posypać suszonymi kwiatami alpejskimi.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=234&lp_przepisu=1
Knedle szpinakowe z orzechami i paseczkami dyni
Składniki:
- 200 g czerstwego białego chleba
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 – 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki orzechów włoskich
- kawałek dyni
- 1 łyżka oliwy
- starty parmezan
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wodę osolić, zagotować, blanszować szpinak we wrzątku przez ok. 2 minuty.
- Odcedzić, przelać zimną wodą aby nie stracił koloru.
- Gdy liście trochę ostygną, wbić jajka i wszystko zmiksować na dość gładką masę.
- Przełożyć masę jajeczno-szpinakową do miski z suchym, pokrojonym w kosteczkę i trochę polanym wodą, chlebem.
- Wymieszać, pozostawić do nasiąknięcia chleba.
- Rozgrzać masło na patelni, dodać nieco oleju i dusić na nim drobno pokrojoną cebulę.
- Zeszkloną cebulę wraz z masłem przełożyć do chleba, dodać nieco świeżo startego parmezanu i odrobinę mąki (nie za dużo).
- Dokładnie wymieszać, trochę popieprzyć i pozostawić na 10 – 15 minut.
- Zamiast mąki można dać tartą bułkę.
- Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową.
- Wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody.
- Na patelni rozgrzać pozostałe masło z oliwą, smażyć orzechy i paseczki dyni.
- Z liści szpinaku zrobić na talerzu „łóżeczko”, wyłożyć na nie knedle.
- Polać masłem z orzechami i dynią, posypać parmezanem.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=234&lp_przepisu=2
Risotto z dynią
Składniki:
- 300 g ryżu na risotto
- 4 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 1 l bulionu jarzynowego
- 200 g dyni
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- 2 – 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować bulion jarzynowy.
- W drugim garnku rozgrzać wino, wrzucić nań pokrojoną na kawałki, obraną ze skórki dynię.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać nieco oliwy, zeszklić posiekaną cebulę.
- Dosypać ryż, chwilę dusić, aż ziarenka będą lekko przeźroczyste.
- Wlać trochę bulionu jarzynowego.
- Dynię zmiksować, przełożyć do ryżu na patelni.
- Trzymać na ogniu aż płyn wsiąknie, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać trochę słodkiej śmietanki.
- Przełożyć do talerza, posypać startym parmezanem lub położyć plastry sera.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=234&lp_przepisu=3