Makłowicz w podróży – nad Pacyfikiem, Ekwador (odc. 8)

W kolejnym odcinku Robert Makłowicz podróżuje po Ekwadorze i trafia na wybrzeże Pacyfiku. Oprócz uroków plażowania atrakcją tego regionu są owoce morza. Widzowie poznają tutejsze metody ich przyrządzania. W kulinarnych spotkaniach nad Oceanem Spokojnym będą wykorzystane małże-sercówki, langustynki, dorady. Po zachodzie słońca autor odwiedzi miejscowego szefa kuchni, który poleci m.in. rybę w sałacie oraz kokos wypełniony krewetkami.

Ceviche rybne

Składniki:

  • ryby
  • olej
  • sok z zielonych cytrynek
  • pomidory
  • czerwona cebula
  • natka kolendry
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ryby tylko krótko zblanszować, dodać olej i sok z zielonych cytrynek.
  2. Pomidory zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  3. Dodać czerwoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę lub piórka.
  4. Sporo posolić.
  5. Dodać posiekaną natkę kolendry.
  6. Wszystko wymieszać.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=1

 

Małże Sercówki

Składniki:

  • małże „sercówki”
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • białe wino
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić małże „sercówki”, dusić, mieszając dopóki nie zaczną się otwierać (ok. 2 minuty).
  2. Wypuszczony sos częściowo odparować.
  3. Dodać natkę pietruszki zmiksowaną z czosnkiem.
  4. Polać białym winem.
  5. Potrząsając patelnią czekać, aż większość wina odparuje.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=2

 

Ryba w sałacie

Składniki:

  • liście sałaty lodowej
  • filety dorady
  • pozbawione skorupek krewetki
  • imbir
  • wino
  • liść laurowy
  • słodka śmietana
  • mięta
  • niesolone orzeszki ziemne
  • marchewka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni ułożyć sparzone liście sałaty lodowej.
  2. Na nich położyć filety dorady. Posolić, popieprzyć.
  3. Na warstwie ryby ułożyć, pozbawione skorupek, krewetki.
  4. Znowu posolić i posypać imbirem.
  5. Na wierzchu położyć liście sałaty, skropić winem, dodać liść laurowy.
  6. Gotować ok. 10 minut.
  7. Dodać trochę wywaru z owoców morza i wlać trochę słodkiej śmietanki.
  8. Dodać miętę i zgniecione, niesolone orzeszki ziemne.
  9. Ozdobić marchewką i miętą.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=4

 

Zapiekany kokos

Składniki:

  • obrane z chitynek surowe krewetki
  • zielona cebulka
  • oliwa
  • słodka śmietanka
  • wydrążony kokos
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażyć obrane z chitynek surowe krewetki z posiekaną zieloną cebulką i oliwą.
  2. Po kilku minutach dolać nieco słodkiej śmietanki.
  3. Poczekać aż większość płynu odparuje.
  4. Tą masą nadziewać wydrążony kokos, w którym pozostaje nieco mleczka.
  5. Posypać startym parmezanem i zapiekać przez ok. 10 minut.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=5

Użytkownicy trafili tutaj szukając: małże pascal,małże przepis