W kolejnym odcinku Robert Makłowicz podróżuje po Ekwadorze i trafia na wybrzeże Pacyfiku. Oprócz uroków plażowania atrakcją tego regionu są owoce morza. Widzowie poznają tutejsze metody ich przyrządzania. W kulinarnych spotkaniach nad Oceanem Spokojnym będą wykorzystane małże-sercówki, langustynki, dorady. Po zachodzie słońca autor odwiedzi miejscowego szefa kuchni, który poleci m.in. rybę w sałacie oraz kokos wypełniony krewetkami.
Ceviche rybne
Składniki:
- ryby
- olej
- sok z zielonych cytrynek
- pomidory
- czerwona cebula
- natka kolendry
- sól
Sposób przygotowania:
- Ryby tylko krótko zblanszować, dodać olej i sok z zielonych cytrynek.
- Pomidory zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
- Dodać czerwoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę lub piórka.
- Sporo posolić.
- Dodać posiekaną natkę kolendry.
- Wszystko wymieszać.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=1
Małże Sercówki
Składniki:
- małże „sercówki”
- natka pietruszki
- czosnek
- białe wino
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić małże „sercówki”, dusić, mieszając dopóki nie zaczną się otwierać (ok. 2 minuty).
- Wypuszczony sos częściowo odparować.
- Dodać natkę pietruszki zmiksowaną z czosnkiem.
- Polać białym winem.
- Potrząsając patelnią czekać, aż większość wina odparuje.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=2
Ryba w sałacie
Składniki:
- liście sałaty lodowej
- filety dorady
- pozbawione skorupek krewetki
- imbir
- wino
- liść laurowy
- słodka śmietana
- mięta
- niesolone orzeszki ziemne
- marchewka
Sposób przygotowania:
- Na patelni ułożyć sparzone liście sałaty lodowej.
- Na nich położyć filety dorady. Posolić, popieprzyć.
- Na warstwie ryby ułożyć, pozbawione skorupek, krewetki.
- Znowu posolić i posypać imbirem.
- Na wierzchu położyć liście sałaty, skropić winem, dodać liść laurowy.
- Gotować ok. 10 minut.
- Dodać trochę wywaru z owoców morza i wlać trochę słodkiej śmietanki.
- Dodać miętę i zgniecione, niesolone orzeszki ziemne.
- Ozdobić marchewką i miętą.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=4
Zapiekany kokos
Składniki:
- obrane z chitynek surowe krewetki
- zielona cebulka
- oliwa
- słodka śmietanka
- wydrążony kokos
- parmezan
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmażyć obrane z chitynek surowe krewetki z posiekaną zieloną cebulką i oliwą.
- Po kilku minutach dolać nieco słodkiej śmietanki.
- Poczekać aż większość płynu odparuje.
- Tą masą nadziewać wydrążony kokos, w którym pozostaje nieco mleczka.
- Posypać startym parmezanem i zapiekać przez ok. 10 minut.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=240&lp_przepisu=5
Użytkownicy trafili tutaj szukając: małże pascal,małże przepis