Obłędne wypieki – Clafoutis z czereśniami (odc. 18, sezon 2)

Collette, Thea i Marylin pieką ciastka. Eric pokazuje, jak zrobić clafoutis z czereśniami.

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami (źródło: bakingmad.com)

Clafoutis z czereśniami (źródło: bakingmad.com)

Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 1 tarta
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  •  2 jajka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru Kirsch
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g świeżych czereśni bez pestek (mogą być czereśnie z puszki lub słoika w syropie, ale muszą być dobrze odcedzone)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
  2. Wbij do naczynia żaroodpornego jajka i żółtka. Ubijaj z dodatkiem cukru i likieru.
  3. Włóż miskę z ubitymi jajkami do kąpieli wodnej i ubijaj masę dalej aż będzie lekka i puszysta.
  4. W rondelku podgrzej śmietanę z ekstraktem waniliowym. Dodaj gorącą śmietanę do masy z jajek i wymieszaj.
  5. Wyłóż równomiernie na dnie formy do pieczenia (najlepiej do tarty) czereśnie. Wlej ciasto do formy. Piecz przez 15-20 minut aż tarta będzie złota. Podawaj ciasto na zimno z czereśniami.
  6. Oryginalna nazwa przepisu: Clafoutis

Źródło: http://bakingmad.com/recipes/pies-and-tarts-and-pastry/clafoutis