Przepisy kuchni świata

Bosonoga Contessa – Damski lunch: Surówka z marchwi i ananasa, Sałatka z kurczakiem, Bułeczki koperkowo-cheddarowe, Sernik czekoladowy espresso

Surówka z marchwi i ananasa

Surówka z marchwi i ananasa (źródło: foodnetwork.com)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć rodzynki do garnuszka, zalej gorącą wodą aby woda je przykryła. Pozostaw na 5  minut, następnie odsącz.
  2. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach (albo mikserem z tarką albo ręcznie). Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Dressing: wymieszaj razem śmietanę, majonez, cukier i sól.
  4. Dodaj dressing do startej marchewki, dodaj ananasa i rodzynki. Wymieszaj i podawaj.

Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/barefoot-carrot-salad-recipe/index.html

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem (źródło: foodnetwork.com)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
  2. Połóż pierś z kuraczka skórą do dołu na papierze do pieczenia. Nasmaruj je z wierzchu oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i piecz przez 35-40 minut aż mięso będzie dobrze wypieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Wysyp orzechy pekan i włoskie na forme do pieczenia i upraż je w piekarniku przez 7-8 minut aż się zezłocą. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Odetnij z mięsa kurczaka skórę i wyjmij kości. Pokrój mięso w kostkę 2 cm.
  5. Dressing: wymieszaj majonez, śmietanę, 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu oraz połowę posiekanego estragonu.
  6. Wrzuć do miski pokrojone w kostkę mięso, dodaj orzechy i winogrono. Polej dressingiem i wymieszaj. Posyp wierzch sałatki resztą estragonu. Podawaj sałatkę na liściu sałaty.

Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/chicken-salad-contessa-recipe/index.html

Bułeczki koperkowo-cheddarowe

Bułeczki koperkowo-cheddarowe (źródło: foodnetwork.com)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wymieszaj w misce 4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta na wolnych obrotach aż powstaną okruszki wielkości grochu. Dodaj jajka i śmietaną i zagniataj aż ciasto będzie gładkie.
  3. Wymieszaj w osobnej misce cheddar, koperek i łyżkę mąki, nastepnie dodaj do to ciasta i zagnieć aż wszystko dobrze się wymiesza i połączy.
  4. Rozwałkuj na podsypanym maką blacie ciasto na grubość 2 cm. Wytnij z ciasta kwadraty 10×10 cm.. Następnie złóż kwzdraty wzdłuż jednej przekątnej aby powstały trójkąty. Posmaruj wierzch trójkąta rozbitym jajkiem.
  5. Piecz na formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut, aż wierzch będzie chrupiący a środek dobrze wypieczony.

Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/cheddar-dill-scones-recipe/index.html

Sernik czekoladowy espresso

Sernik czekoladowy espresso (źródło: foodnetwork.com)

Składniki na kruszonkę:

Składniki na masę serową:

Składniki do polewy:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
  2. Kruszonka: wrzuć okruchy z krakersów, roztopione masło i cynamon w mikserze i pulsacyjnie miksuj aż składniki się połączą. Wysyp kruszonkę na formę do pieczenia i pougniataj ją rękami na dnie.Piecz przez 12 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Posiekaj czekoladę i wrzuć ją do miski, dodaj espresso w proszku i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masa serowa: ubijaj kremowy serek z cukrem, mąką kukurydzianą, ekstraktami waniliowym i migdałowym i solą w mikserze na wysokich obrotach aż powstanie jasna i puszysta masa. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po jednym jajku cały czas mieszając.
  5. Dodaj kwaśną śmietanę i wystudzoną czekoladę i wymieszaj na wolnych obrotach. Wyłóż masę serową na kruszonkę.
  6. Piecz przez godzinę. Wyłącz piekarnik i pozwól stygnąć sernikowi przez 1,5 godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  7. Polewa: Posiekaj czekoladę i rozpuść ją ze śmietaną w kąpieli wodnej. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  8. Wyjmij sernik z formy. Polej ciasto polewą.

Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/chocolate-espresso-cheesecake-with-ganache-recipe/index.html

Użytkownicy trafili tutaj szukając: havuç turp salatası,surówka do kurczaka,surówka z marchewki do kurczaka