Ugotowani – Kraków: Agata, Agnieszka, Bartosz, Tomasz (odc. 1, sezon 4)

Jako pierwsi w czwartej serii do walki staną mieszkańcy Krakowa. Spotykając się po raz pierwszy, będą musieli odsłonić przed sobą nie tylko domowe zakamarki, ale również zdradzić swoje wyjątkowe przepisy kulinarne. W Krakowie przez cztery wieczory będą walczyć: Agata Anioł, profesjonalna i zorganizowana pani architekt. Agnieszka Krajewska, pozytywnie nastawiona do życia optymistka, która na co dzień pracuje jako koordynatorka projektów i organizatorka imprez w jednym z krakowskich centrów kultury. Bartosz Wójcicki, zawodnik futbolu amerykańskiego. Gdy nie kopie piłki, studiuje prawo i pracuje jako agent ubezpieczeniowy oraz Tomasz Rachwalski, instruktor tańca towarzyskiego, sędzia turniejowy i właściciel szkoły tańca. Na jakie smaki tym razem postawili Ugotowani? Eksperymentalne wariacje, czy sprawdzone przepisy?

Przepisy Agnieszki Krajewskiej

PRZYSTAWKA: Włochy, czyli sycylijskie zamieszanie
Włochy, czyli sycylijskie zamieszanie (źródło: ugotowani.tvn.pl)

Włochy, czyli sycylijskie zamieszanie (źródło: ugotowani.tvn.pl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • mix sałat, rukola
  • mix serów: pecorino z pistacjami i z pomidorami, parmezan, gorgonzola
  • seler naciowy
  • jabłko
  • twarda gruszka
  • orzechy włoskie i laskowe
  • winogrona
  • pomidory suszone
  • oliwki zielone i czarne
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

Sałatę szarpiemy i przekładamy do dużej miski. Sery, jabłko, gruszkę, seler naciowy i pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy  winogrona, posiekane orzechy oraz oliwki. Przygotowujemy sos: mieszamy ocet balsamiczny, oliwę, z odrobiną świeżego rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wykładamy na talerze. Dekorujemy oliwkami oraz świeżymi listkami bazylii.

 

DANIE GŁÓWNE: Chorwacja z dodatkiem zieleni

Chorwacja z dodatkiem zieleni

Składniki:
  • po 30 dag mięsa mielonego: cielęcego, wieprzowego i wołowego.
  • 3 jaja
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy
  • świeży tymianek
  • przyprawa uniwersalna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mięso z posiekanymi ząbkami czosnku. Wbijamy 3 jaja. Dodajemy dużą łyżkę oliwy, świeży tymianek i przyprawę uniwersalną do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy, a z uzyskanej masy formujemy wałeczki.  Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.

Brokuły zapiekane z cukinią i ziemniakami w sosie serowym

Składniki:

  • duży brokuł
  • 2 duże cukinie
  • 6 ziemniaków
  • 15 dag sera pleśniowego
  • kostka serka topionego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki kroimy na plastry i przez ok. 10 minut gotujemy w lekko posolonej wodzie. Brokuły blanszujemy. Następnie kroimy cukinię na niezbyt cienkie plastry, oraz ser pleśniowy na kawałki. Przygotowujemy sos: w miseczce ucieramy 3 łyżki oliwy ze świeżym tymiankiem, rozmarynem i serkiem topionym. Warzywa oraz ser układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, cukinia, ser pleśniowy, brokuły. Całość polewamy sosem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200°C .

 

DESER: Ognista Hiszpania

Ognista Hiszpania

Składniki:
  • 4 hiszpańskie pomarańcze
  • owoc granatu
  • 1/2 melona
  • 2 owoce kiwi
  • kiść winogron czerwonych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • papryczka chili
  • 1/2 opakowania wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Pomarańcze, melon i kiwi kroimy w kostkę. Następnie delikatnie mieszamy z winogronami i ziarnkami granatu. Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki kokosowe. Czekoladę ucieramy na tarce. Chili bardzo drobno siekamy. Następnie pokrojone owoce wykładamy do salaterek, posypujemy startą czekoladą, siekanym chili i wiórkami kokosowymi.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-agnieszki-krajewskiej-4-sezon-krakow,77062.html

 

Przepisy BARTOSZA WÓJCICKIEGO

PRZYSTAWKA: Kozi przysmak w porzeczkowym musie

Przepisy BARTOSZA WÓJCICKIEGO, 4 sezon Kraków
  Składniki:
  • ser kozi
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej słonecznikowy
  • mix sałat
  • sos winegret
  • mus porzeczkowy
  • karmelizowany ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Ser kozi kroimy w centymetrowe plastry, panierujemy w jajku w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sałatą z pomidorkami koktajlowymi polaną sosem winegret. Całość polewamy karmelizowanym octem balsamicznym wymieszanym z musem porzeczkowym.

 

DANIE GŁÓWNE: Sola prababci Marii  z sałatką szefa

Sola prapabci Marii

Składniki: 
  • 2 – 3 filety soli (zależy do ich wielkości)
  • mąka
  • masło
  • śmietana 22%
  • białe wino wytrawne
  • ser parmezan
  • bułka tarta
  • cytrynowy pieprz
  • sól

Sałata

Składniki:

  • liście młodego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • karmelizowany ocet balsamiczny
  • ogórek zielony
  • suszone pomidory
  • orzeszki pinii
  • ser parmezan
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym następnie obtaczamy w mące. Następnie delikatnie podsmażamy na maśle pod koniec podlewając białym winem. Podsmażone filety układamy równo w brytfance i grubo posypujemy tartym parmezanem. Całość polewamy cienką warstwą śmietany zmieszanej z mąką, i posypujemy bułką tartą. Na wierzch bułki tartej układamy kawałki masła, które pomogą zarumienić bułkę. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C (do widocznego zarumienienia wierzchu).

Sałata

Sposób przygotowania:

Szpinak z obranym, pokrojonym w grube kawałki, zielonym ogórkiem mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Następnie dodajemy przecięte na pół suszone pomidory i miętę, posypujemy parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.

 

DESER: Waniliowy frykas z ognistym wykończeniem

Waniliowy frykas

Składniki:
  • 12 jaj
  • 11 łyżek cukru
  • 1 l śmietany 36%
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Wlewamy śmietanę do garnka, do środka wrzucamy laskę wanilii i całość zagotowujemy. W tym czasie ucieramy 12 żółtek z cukrem. Po zagotowaniu śmietanę ostrożnie wlewamy do utartych żółtek, cały czas mieszając i uważając, aby deser nam się nie zwarzył. Gotowy krem gotujemy w kąpieli wodnej (wstawiamy metalową miskę z kremem nad garnek z gorącą wodą) delikatnie mieszając i pilnując, aby się nie zważył dopóki nie zgęstnieje. Następnie przelewamy do przygotowanych miseczek i  wstawiamy na 2/3h do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem, do powstania tafli karmelu.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-bartosza-wojcickiego-4-sezon-krakow,77063.html

 

Przepisy TOMASZA RACHWALSKIEGO

PRZYSTAWKA: Żur staropolski

Przepisy TOMASZA RACHWALSKIEGO, 4 sezon Kraków

Składniki: 

  • 1 l wody
  • 1 l zakwasu domowego (żytniego)
  • 1/2 kg kiełbasy wędzonej
  • 150 g białej surowej kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g szynki wędzonej lub polędwicy
  • 4 grzyby suszone, namoczone dzień wcześniej
  • 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • około 400 g śmietany 18%
  • 2-3 łyżki żurku instant
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • jajka

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Kiełbasę, boczek, szynkę kroimy w kostkę lub w paski, wkładamy do garnka i chwilę gotujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy w całości kilka białych surowych kiełbasek. Ugotowane kiełbaski natychmiast wyjmujemy z zupy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub paski i wkładamy z powrotem do zupy. Osobno gotujemy jajka na twardo. Namoczone dzień wcześniej grzyby, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W misce zupy rozpuszczamy 2-3 łyżki żurku instant i stopniowo wlewamy do garnka dokładnie mieszając. Następnie wlewamy zakwas, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość gotujemy około 10 minut. Jedno rozdrobnione jajko dodajemy do zupy. Ponownie odlewamy miskę zupy, w której dokładnie rozpuszczamy śmietanę, i stopniowo wlewamy do garnka dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ćwiartką jajka na jedną porcję. Najlepszy żurek jest po 2-3 dniach.

 

DANIE GŁÓWNE: Jagnięcina w sosie jogurtowym

Jagnięcina w sosie jogurtowym
Składniki: 
  • ok. 2 kg młodej jagnięciny
  • 2 opakowania (po 420 g) lub więcej jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki lub więcej kurkumy
  • 1 łyżka lub więcej mielonego cynamonu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku (lub kolendry) w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej myjemy i kroimy jagnięcinę w większą kostkę. Wkładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy kurkumą, odrobiną kminku, papryki ostrej, kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku i zalewamy ok. 220g jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień zamarynowaną jagnięcinę przekładamy do dużego garnka z roztopionym masłem. Cebule kroimy, podsmażamy na oliwie, posypujemy kurkumą, miksujemy i dodajemy do mięsa. Pomidory z puszki, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, miksujemy i dodajemy do mięsa.  Całość na małym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko zacznie powoli bulgotać dodajemy resztę przypraw oraz jogurtu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, żeby się nie przypaliła. Dodajemy bezpośrednio koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe mięso nakładamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałów.  Podajemy z upieczoną koniecznie tego samego dnia pitą.

 

Pita

Składniki:

  • 3 szklanki mąki np. typu 450
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy: mąkę, sól i cukier.  Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, wlewamy oliwę, zalewamy do połowy szklanki ciepłą (nie gorącą) wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody i całość wlewamy do miski. Mieszamy, aż do momentu kiedy ciasto zaczyna się wiązać. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania miękkiego konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie pitę dzielimy na pół, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Gotowy placek wykładamy na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180°C Upieczony placek kroimy na 8 części.  Następnie wyrabiamy drugi placek i pieczemy w taki mas sposób, co poprzedni.DESER: Prawie sernik na zimno

Prawie sernik na zimno
Składniki : 
  • słoik kremu czekoladowego 370 g
  • duża paczka sucharków
  • 2 serki homogenizowane wanilinowe (400 g)
  • 1/2 l śmietany kremówki 36 %
  • żelatyna 1-2 łyżki
  • 2 galaretki
  • owoce do obłożenia

Sposób przygotowania:Krem czekoladowy miksujemy i mieszamy z rozdrobnionymi sucharkami. Uzyskaną masę wykładamy do tortownicy. Śmietanę ubijamy dodając rozpuszczoną w wodzie zimną żelatynę oraz serki homogenizowane. Gotową masę wykładamy na spód czekoladowy. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-tomasza-rachwalskiego-4-sezon-krakow,77064.html