Makłowicz w podróży – Wokół Erewania, Armenia (odc. 48)

Kebab (źródło: tvp.pl)

Kebab (źródło: tvp.pl)

Kebab

Składniki:

  • mięso wołowe
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe koniecznie zamrozić.
  2. Po rozmrożeniu pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować.
  3. Następnie zmielić wraz z cebulą.
  4. Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz dodać masło.
  5. Wymieszać, obklejać mięsem metalowe szpadki.
  6. Piec nad węglem drzewnym.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=280&lp_przepisu=1

 

Pasta z czerwonej fasoli i orzechów

Pasta z czerwonej fasoli i orzechów (źródło: tvp.pl)

Pasta z czerwonej fasoli i orzechów (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 limonka
  •  pęczek świeżej mięty 
  • pęczek natki pietruszki
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną fasolę ugotować do miękkości, odcedzić, przełożyć do miski.
  2. Dodać do niej łuskane orzechy włoskie, dwa ząbki czosnku, nieco kolendry i mięty.
  3. Wszystko zmiksować lub zmielić.
  4. Posolić, wycisnąć do tej masy sok z cytryny, dodać trochę oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
  5. Wyrobić masę, która powinna mieć taką konsystencję, żeby dały się z niej formować kuleczki (wielkości pulpecików).
  6. Kuleczki te kładzie się na płat chleba lawasz.
  7. Na nich układa się gałązki mięty, koperku, kolendry lub pietruszki oraz miąższ z owocu granatu.
  8. Brzegi lawasz zawija się do środka tak – aby sałatka znalazła się jakby w woreczku.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=280&lp_przepisu=2