Makłowicz w podróży – Północna Armenia (odc. 49)

Robert Makłowicz odwiedza Armenię. W dolinie rzeki Debed ponure instalacje przemysłowe kombinatu miedziowego w Alawerdi kontrastują z pięknem i lekkością średniowiecznych zabytków sakralnych, takich jak klasztor Haghpat czy twierdza Ahtala. We wsi Dzoraget widzowie obejrzą pokaz możliwości kulinarnych szefa kuchni miejscowego hotelu. W uzdrowisku Dilidżan podróżnik spróbuje placków lahmadżo, zwanych armeńską pizzą. Gospodarz programu upiecze na szpadkach na węglu drzewnym rybę sig z jeziora Sewan.

Klopsiki cielęce

Składniki:

  • mielone mięso cielęce
  • mielone goździki
  • mielony cynamon
  • papryka słodka w proszku
  • bułka tarta
  • cebula starta
  • czosnek zgnieciony i posiekany
  • pasta pomidorowa
  • jajka
  • sól
  • masło
  • czerwone wino

Sposób przygotowania:

  1. Mięso cielęce zmielić, dodać mielone goździki, mielony cynamon, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą, startą cebulę, czosnek, pastę pomidorową, jajka, sól.
  2. Wszystko zmiksować.
  3. Wyrabiać klopsiki, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut.
  4. Przygotować sos: rozgrzać w rondelku masło, dodać pastę pomidorową, podlać nieco wodą, dodać paprykę, posolić.
  5. Wlać czerwone wino.
  6. Gotować kilka minut.
  7. Upieczone klopsiki włożyć na chwilę do sosu.
  8. Podawać z sałatkami.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=281&lp_przepisu=1

 

Zupa z czerwonej fasoli (Lobov dżasz)

 

Zupa z czerwonej fasoli (Lobov dżasz) (źródło: tvp.pl)

Zupa z czerwonej fasoli (Lobov dżasz) (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • czerwona fasola
  • orzechy włoskie
  • natka kolendry
  • cebula
  • mąka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną fasolę zalać wodą, moczyć przez noc, po czym ugotować do miękkości.
  2. Solić dopiero pod koniec gotowania.
  3. Orzechy włoskie zmielić lub drobno posiekać.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  5. Natkę kolendry posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.
  7. Wsypać, mieszając, płaską łyżkę mąki.
  8. Zrobić jasną zasmażkę.
  9. Zdjąć patelnię z ognia, stopniowo, mieszając, wlać płyn z gotowania fasoli, rozprowadzić, po czym całość przelać do garnka z ugotowaną fasolą (cały czas mieszając).
  10. Doprowadzić do wrzenia, dodać sporo orzechów i gotować jeszcze ok. 3 minuty.
  11. Posypać natką kolendry.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=281&lp_przepisu=2

 

Ryba siga z grilla

 

Ryba siga z grilla (źródło: tvp.pl)

Ryba siga z grilla (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 2 ryby siga
  • pasta pomidorowa
  • papryka
  • sól
  • masło
  • kolendra
  • ziele estragonu
  • cytryna
  • owoc granatu

Sposób przygotowania:

  1. Ryby pokroić na kawałki.
  2. Pastę pomidorową rozcieńczyć odrobiną wody, wymieszać z papryką i solą.
  3. Jedną rybę zamarynować w tej paście.
  4. Drugą tylko posolić.
  5. Kawałki ryb nadziewać na szpadki i piec nad węglem drzewnym.
  6. Rybę, która nie była marynowana smarować w czasie pieczenia masłem.
  7. Rumiane ryby położyć na talerzu wyścielonym kolendrą i estragonem, skropić cytryną, posypać owocem granatu.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=281&lp_przepisu=3