Tym razem Robert Makłowicz zwiedza okolice Londynu. Wycieczkę rozpoczyna od kursu taksówką do Knigtsbridge, gdzie mieści się dawne schronisko dla dorożkarzy, dziś służące taksówkarzom. Tu kupuje klasycznego sandwicza. Potem jedzie do Cotswolds Hills, by odwiedzić najlepiej utrzymaną wieś w Anglii. Znajduje w niej XII-wieczny kościół, pub w dawnej stacji dyliżansów oraz operę w dawnej stodole. W pubie podróżnik zamawia Yorkshire pudding z kiełbaskami, groszkiem, purée ziemniaczanym i pieczeniowym sosem gravy. Do tego szklanka piwa ale.
Kotleciki jagnięce z sosem miętowym i puree z zielonego groszku
Składniki:
- 4-6 kotlecików jagnięcych
- 3-4 łyżki oleju
- 4 plastry bekonu
- 500 g zielonego groszku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki masła
- pęczek świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Do rondelka wrzucić groszek, podlać małą ilością wody, gotować aż wyparuje woda. Dodać drobno posiekany czosnek i kawałek świeżego masła oraz drobno posiekaną miętę. Odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć bekon, gdy będzie zrumieniony zdjąć z patelni, a na patelnię położyć kotleciki jagnięce i smażyć z każdej strony ok. 3 min. Do ciepłego groszku dodać łyżkę masła i zmiksować lub zgnieść na gładkie purée. Kotleciki podawać z groszkiem przybrane plastrami smażonego bekonu.