Makłowicz w podróży – Erewań, Armenia (odc. 47)

W stolicy Armenii Robert Makłowicz opowiada o wielowiekowej historii Zakaukazia. Podróżnik odwiedza dwie miejscowe restauracje, znane z tradycyjnej kuchni. W jednej pokazuje, jak piecze się kebab, w drugiej – jak kucharze przygotowują pulpeciki kiufta. Na szczycie kompleksu Kaskada w centrum Erywania gotuje zupę bozbasz z baraniną, ciecierzycą i owocami. Wędrówkę po mieście uzupełniają odwiedziny w akademii szachowej, na targu spożywczym i targu rękodzieła oraz w wytwórni armeńskiej brandy.

Bozbasz – zupa z jagnięciną i owocami

 

Bozbasz – zupa z jagnięciną i owocami (źródło: tvp.pl)

Bozbasz – zupa z jagnięciną i owocami (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • mięso (baranina, jagnięcina, cielęcina)
  • ciecierzyca
  • cebula
  • śliwki suszone (ale nie mogą być wędzone)
  • ziemniaki
  • pasta pomidorowa
  • kwaśne jabłka
  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • koperek
  • fioletowa bazylia
  • masło
  • ostra papryka w proszku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę (uprzednio namoczoną) ugotować.
  2. Mięso pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  4. Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  5. Mięso wrzucić do osolonego wrzątku, gotować prawie do miękkości (ok. pół godziny).
  6. Na patelni rozgrzać masło.
  7. Łyżką cedzakową wybrać mięso z garnka, przełożyć na rozgrzane masło, dorzucić pokrojoną cebulę, smażyć razem do zrumienienia mięsa. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem mięsnym, dodać suszone śliwki, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną ciecierzycę, dużo pasty pomidorowej, jabłka i ostrą paprykę w proszku.
  8. Gotować do miękkości ziemniaków.
  9. Zdjąć garnek z ognia.
  10. Natkę pietruszki, kolendry, koperku, liście bazylii posiekać, wrzucić do zupy, zamieszać.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=279&lp_przepisu=1

Użytkownicy trafili tutaj szukając: bozbasz,kuchnia armeńska,bozbasz przepis,bozbasz zupa,kuchnia armeńska przepisy,zupa bozbasz