Styryjskie Schladming jest narciarską stolicą landu i gospodarzem zawodów alpejskiego Pucharu Świata FIS. Oferuje się tu także wiele sposobów spędzania czasu poza narciarstwem. Spośród miejscowych lokali warto odwiedzić gospodę byłego trenera austriackiej kadry alpejskiej, w której bywa jego przyjaciel, Arnold Schwarzenegger, albo restaurację z minibrowarem w centrum miasteczka, oferującą dania kuchni styryjskiej. W górach ponad miastem krytyk kulinarny spod Wawelu przyrządza kluseczki serowe (szpecle).
Käse Spätzle – Serowe szpecle
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- ok. 2 szklanek wody
- sól
- 2 łyżki masła
- 200 g ostrego, alpejskiego sera żółtego (np. berg kaese lub gruyere)
- kilka plastrów łagodnego żółtego sera (np. ementaler)
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić dość twarde ciasto, twardsze niż na nasze kluski kładzione. Wlać ciasto do specjalnego urządzenia, służącego do wyrobu klusek (rodzaj sitka o otworach wielkości wiśni) i mieszać je drewnianą łyżką, by formujące się szpecle wpadały do garnka z gotującym się osolonym wrzątkiem. Gdy wypłyną, kluski odcedzić i przełożyć na patelnię z gorącym masłem. Posypać startym ostrym serem, smażyć chwilę, mieszając, aż ser się rozpuści. Położyć na wierzchu ser w plastrach, przekryć patelnię, by się lekko rozpuścił. Posypać papryką, podawać na patelni.