Kiełbaski w sosie piwnym Guinness i colcannon (Irish sausage with Guinness gravy and colcannon)
Składniki na Colcannon:
- 500 g ziemniaków
- 100 g włoskiej kapusty
- pęczek cebuli dymki
- 100 g startego cheddara
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- ½ łyżeczki musztardy w proszku
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na sos piwny (Guiness gravy):
- 300 ml bulionu wołowego
- 125 ml piwa Guinness
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki galaretki z czerwonej porzeczki
- szczypta suszonego tymianku
- 12 surowych kiełbasek do smażenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Zacząć od przygotowania sosu: w rondlu z masła i mąki zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić mocnym bulionem, wlać piwo, postawić na ogniu, dodać galaretkę i tymianek, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, trzymać na małym ogniu, czasami mieszając.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, posiekaną kapustę dusić na maśle, ziemniaki odcedzić, do garnka wlać mleko, zagotować, dodać ziemniaki i ugnieść na puree razem z kapustą, startym serem, musztardą w proszku, gałką muszkatołową, posiekaną dymką, doprawiając solą i pieprzem. Kiełbaski smażyć na gilowej patelni posmarowanej olejem, pod koniec smarując je miodem, by się skórka lekko skarmelizowała. Na talerzach układać colcannon, polewać je sosem, na to kłaść kiełbaski.