Bosonoga Contessa – Makarony świata: Kluski po seczuańsku z kurczakiem i brokułami, Muszelki z grzybami, serami i cykorią, Żydowska zapiekanka z makaronu

Kluski po seczuańsku z kurczakiem i brokułami

Ilość porcji: 8-10

Kluski po seczuańsku z kurczakiem i brokułami (źródło: foodnetwork.com)

Kluski po seczuańsku z kurczakiem i brokułami (źródło: foodnetwork.com)

Składniki:

  • 3 całe podwójne piersi z kurczaka, ze skórą, bez kości
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • brokuł, podzielony na kawałki
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1/4 szklanki świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wytrawnej cherry
  • 1/4 octu winnego z cherry
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrego azjatyckiego oleju z chilli
  • 2 łyżki prażonego ciemnego oleju sezamowego
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego
  • 450 g makaronu spaghetti
  • 4 cebule dymki, pokrojone w plasterki pod skosem (biała i zielona część)
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ułóż piersi z kurczaka na formie do pieczenia skórą do góry. Natrzyj skórę oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz przez 35 minut lub do czasu gdy mięso będzie już upieczone. Odstaw na bok aby ostygło i dało się oddzielić od kości i skóry. Oddzielone mięso porwij na kawałki i odstaw na bok na później.
  2. Podgrzej osoloną wodę w garnku i zblanszuj kawałki brokuła przez 2 minuty. Odcedź i zanurz do lodowatej wody aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw tak powstały sos na bok.
  3. Wrzuć do blendera czosnek, imbir, olej roślinny, tahini, masło orzechowe, sos sojowy, cherry i ocet winny, miód, olej z chilli, olej sezamowy, pieprz, pieprz kajeński i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na bok.
  4. Zagotuj w garnku osoloną wodę z łyżką oleju i ugotuj spaghetti według przepisu na opakowaniu. Odcedź makaron i wrzuć do miski, dodaj sos i wymieszaj. Dodaj posiekaną dymkę, papryki, kawałki kurczaka i brokuły. Wymieszaj. Podawaj ciepłe.

 

Muszelki (Conchiglie al Forno) z grzybami, serami i cykorią

Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 170 g grzybów shiitake, umytych i przyciętych
  • 8 łyżek (1 osełka) niesolonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki (ok. 2 małych główek) drobno porwanej na kawałki cykorii sałatkowej
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki
  • pół szklanki startego parmezanu (Parmigiano-Reggiano)
  • pół szklanki porwanego na duże kawałki sera fontina
  • pół szklanki pokruszonego sera gorgonzola
  • 2 łyżeczki sera ricotta
  • 6 świeżych listków szałwii, posiekanych (nie stosuj suszonych liści – możesz zastąpić ewentualnie 1 łyżką świeżego estragonu lub 1 łyżeczką świeżego tymianku lub 8 listkami rozmarynu lub 1/4 łyżeczki ziaren kopru)
  • 450 g makaronu typu conchiglie rigate (muszelek)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 260 stopni. Zagotuj w garnku 5 litrów osolonej wody.
  2. Usuń z grzybów nóżki, pozostaw je sobie na inną okazję. Pokrój kapelusze grzybów na plasterki oo grubości 5 mm. Rozgrzej 6 łyżek masła na dużej patelni, dodaj grzyby i 1/4 łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 3-5 minut.
  3. W dużej misce wymieszaj grzyby z cykorią, śmietaną, serami, szałwią i pozostałą ilością coli.
  4. Podgotuj makaron muszelki przez 4 minuty, odcedź i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj.
  5. Podziel makaron na 6-8 porcji, włóż go do ceramicznych naczyń żaroodpornych (kokilek lub podobnych). Na wierzch każdej porcji połóż 2 łyżki masła i piecz w piekarniku przez 7-10 minut aż pojawią się bąbelki na wierzchu dania i lekko zbrązowieje. Można dodatkowo posypać makaron przed podaniem posiekaną natką pietruszki.

 

Żydowska zapiekanka z makaronu (Nudle Kugel)

Składniki:

  • 405 g długich lanych klusek
  • 5 dużych jajek
  • 4 szklanki mieszanki śmietany i mleka
  • 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka sera ricotta
  • 1 szklanka rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nasmaruj masłem formę do pieczenia 25×33 cm.
  2. Zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju w garnku. Gotuj lane kluski przez 6-8 minut, do miękkości. Odcedź.
  3. W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę z mlekiem, brązowy cukier, wanilię, cynamon, sól i pieprz oraz ricottę i rodzynki. Dodaj do tego odcedzone kluski i wymieszaj.
  4. Przełóż całość do formy do pieczenia. Umieść formę w piekarniku w większej formie, wypełnionej wodą do połowy wysokości mniejszej formy. Przykryj zapiekankę folią aluminiową z wierzchu i pierz przez 45 minut, następnie zdejmij folię i piecz kolejne 45 minut aż całość stężeje. Wyjmij z piekarnika i podawaj ciepłe.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Szechuan Noodles with Chicken and Broccoli, Conchiglie al Forno with Mushrooms and Radicchio, Noodle Kugel

Źródło: http://www.foodnetwork.com/barefoot-contessa/international-pasta/index.html

Użytkownicy trafili tutaj szukając: bosonoga contessa przepisy,https://blog wojnanasmaki pl/przepisy-wg-autora/bosonoga-contessa/,Bosonoga Contessa,polsat food network przepisy bosonoga contessa,bosonoga contessa przepisy po polsku,bosonoga contessa powrót do klasyki przepisy,pyszne obiady bosonoga contessa,bosonoga contessa- przepisy,bosonpga compessa,bosonoga contessa książka kucharska