Słownik kulinarny: Kugel (kugiel, rejbak)

Kugel, kugl, rejbak (źródło: foodsapor.com)

Kugel, kugl, rejbak (źródło: foodsapor.com)

Rodzaj zapiekanki z makaronu lub ziemniaków znanej w kuchni żydowskiej, polskiej i rumuńskiej (tradycyjne danie tego kraju nazywane Budinca de Macaroane/Paste Fainoase lub Baba Acolo), rzadziej niemieckiej. Czasem występują wersje wykonane z cukinii, jabłek, szpinaku, żurawiny, patatów (słodkich ziemniaków), sera, brokułów, kapusty czy marchewki. W Polsce przyjęło się dodawać do kugla cynamon i rodzynki tworząc bardziej słodką wersję tego dania.

W Polsce kugel najpopularniejszy jest na Kurpiach i nosi nazwę rejbak.

Zobacz przepis na kugel/kugl/rejbak.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia rumuńska przepisy,tokanica,tokanica makłowicz,https://blog wojnanasmaki pl/przepisy-wg-pochodzenia/kuchnia-rumunska/,Kugiel blog,kuchnia romunska dania postne,maklowicz tokanica,pnś kuchnia pieczone pataty,przepisy kuchni rumuńskiej,irlandia kugle przepisy