Kuchnia Lidla – Flan Valencia

Paweł Małecki: Flan Valencia

Flan Valencia (źródło: kuchnialidla.pl)

Flan Valencia (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 150 g cukru kryształu
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 200 ml śmietanki 30% UHT
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 umyte jaja
  • mniej więcej 110 ml likieru brzoskwiniowego
  • 25 g masła, rozpuszczonego, do wysmarowania foremek i podsmażenia brzoskwiń
  • 2 brzoskwinie, umyte, pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze części
  • świeże maliny, umyte, do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Małe foremki do flanu (lub naczynka do sufletów) smarujemy za pomocą pędzelka od środka rozpuszczonym masłem (niewielką część rozpuszczonego masła zostawiamy do podsmażenia brzoskwiń).
  2. 100 g cukru stopniowo karmelizujemy na suchej patelni, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru. Po dwie łyżeczki uzyskanego karmelu wlewamy do każdej z foremek. (UWAGA! Skarmelizowany cukier parzy!), nie myjemy patelni, będziemy jej używać do podsmażania brzoskwiń.
  3. Do pojemnika miksera wlewamy 200 ml śmietanki 30% UHT, 200 ml mleka skondensowanego, wbijamy 2 jaja, dodajemy cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz 30 ml likieru brzoskwiniowego (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, pomijamy likier brzoskwiniowy). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy zimną wodę (po włożeniu foremek do naczynia żaroodpornego woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek), umieszczamy w niej foremki.
  5. Naczynie wraz z foremkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu) na 40-50 minut. Upieczony flan studzimy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
  6. Na patelni, na której karmelizowaliśmy cukier, rozgrzewamy masło, układamy brzoskwinie. Chwilę smażymy z obu stron (powinny zezłocić się na karmelizowanym cukrze). Dodajemy 50-80 ml likieru brzoskwiniowego. Chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia.
  7. Flan wyjmujemy z lodówki, następnie z foremek, kroimy na mniejsze części, dekorujemy smażonymi brzoskwiniami, sosem, który powstał podczas podsmażania brzoskwiń, oraz świeżymi malinami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/flan-valencia