PRZEPISY MICHAŁA SZPAKA
PRZYSTAWKA: Dziubki Miszanela

Składniki:
- ser camembert
- szklanka świeżych malin
- sos z owoców granatu
Sposób przygotowania:
Ser przecinamy na pół, tak, aby powstały dwa krążki. Na spód nakładamy świeże maliny. Następnie przykrywamy górnym krążkiem. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez kilka minut. Danie dekorujemy świeżymi malinami. Podajemy gorące, polane sosem z granatu.
DANIE GŁÓWNE: Kurczak na butelce
- kurczak
- piwo w butelce
- przyprawa do kurczaka
- oliwa
- 1 łyżka miodu
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 słoika marynowanych patisonów
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie myjemy. Następnie nacieramy, również od środka, przyprawą do kurczaka zmieszaną z oliwą i miodem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Przygotowujemy butelkę z piwem. Chcąc pozbyć się etykiety butelkę zanurzamy w wodzie na około 30 minut. Następnie zdejmujemy etykietę, butelkę dokładnie myjemy i otwieramy. Na tak przygotowaną butelkę nadziewamy kurczaka. Kurczaka stawiamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 ½ godziny. Upieczonego kurczaka podajemy z marynowanymi patisonami oraz ziemniaczanym purée, i z surówką z tartej marchewki z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
DESER: Szpacze mleczko
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 500 g mascarpone
- świeże owoce: borówki amerykańskie, winogrona
- opakowanie biszkoptów
- nalewka z wiśni
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną i gładką masę.
Następnie stopniowo dodajemy mascarpone i nadal miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość powinna być puszysta. Biszkopty kruszymy, wkładamy na dno kieliszków i każdy polewamy jedną / dwiema łyżeczkami nalewki. Następnie na biszkopty wykładamy masę serową, którą przykrywamy ponownie warstwą pokruszonych biszkoptów nasączonych alkoholem. Deser dekorujemy świeżymi owocami.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-michala-szpaka-sezon-5-warszawa-vip,105054.html
PRZEPISY RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO
PRZYSTAWKA: Kapuśniak babci

- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg żeberek
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- cebula
- kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Kiedy wszystko zacznie się gotować dodajemy ziemniaki, w całości, lub pokrojone w ćwiartki. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub oleju. Następnie dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość dusimy przez około 10 do 15 minut. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Następnie przekładamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Zupę podajemy z pieczywem.
DANIE GŁÓWNE: Talerz wędkarza
- świeże ryby: okoń, sandacz, szczupak
- mąka żytnia
- oliwa
- cytryna
- ogórki małosolne
- cebula
- roszponka
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- brokuł
Sposób przygotowania:
Ryby pozbawiamy łusek i starannie filetujemy. Następnie solimy z dwóch stron i obtaczamy w mącę żytniej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez cztery minuty z każdej strony. Usmażone ryby podajemy z ćwiartkami cytryny, ogórkiem małosolnym i gotowanymi warzywami: fasolką szparagową i brokułami. Talerz dekorujemy roszponką. Danie koniecznie podajemy z kieliszkiem schłodzonej wódki, oraz z sokiem z wyciśniętej cytryny rozcieńczonym wodą gazowaną.
DESER: Rodzynkowa drożdżówka

- 10 dag drożdży
- 1/2 litra mleka 2%
- 1 kostka margaryny lub masła roślinnego
- 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 3/4 szklanki rodzynek
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 1 1/2 godziny, aż zmiękną.
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Łyżką ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i wszystko dokładnie
mieszamy – na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy kostkę margaryny lub masła i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odsączamy rodzynki na sitku i wsypujemy do mleka i margaryny. Następnie dodajemy żółtka. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mleka z rodzynkami, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek, co ułatwi równomierne rozprowadzenie ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C. Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć piekarnik. Podajemy z ciepłym mlekiem lub herbatą.
PRZEPISY NATALII NYUGEN
PRZYSTAWKA: Zupa Tom Yum

- 2 litry wody
- 1 duża łyżka zielonego curry
- 1 duża łyżka czerwonego curry
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 litr mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy
- około 20 krewetek
- pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 200 g ryżu
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy curry mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej krewetki i mleko kokosowe. Doprawiamy solą do smaku. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną kolendrą.
DANIE GŁÓWNE: Uczta w Sajgonie
- 1 opakowanie grubego papieru ryżowego
- 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
- 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
- 1 pęczek kolendry
- 1/2 kg krewetek
- 1/2 kg chudej wołowiny
- świeży łosoś
- pierś z kaczki
Sosy
Składniki:
- sos rybny
- sos sojowy
- sos orzechowy
- czosnek
- sok z cytryny
- opakowanie orzechów ziemnych
- cukier
- pieprz
Sposób przygotowania:
Sos rybny mieszamy z wodą w proporcji: jeden do jednego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny.
Sos orzechowy podajemy bez dodatków. Orzechy ziemne mielimy z sosem sojowym tak, aby uzyskać gęstą konsystencję.
Sposób przygotowania:
Makaron moczymy w wodzie 30 minut przed gotowaniem. Następnie zagotowujemy do wrzenia, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą w celu uniknięcia rozgotowania. Mięso kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni. Krewetki solimy, gotujemy w małej ilości wody i odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kratkę i smażymy najpierw od strony skórki na złoto a potem przez kolejne 10 minut na drugiej stronie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki. Łososia oprawiamy i kroimy na drobne paseczki. Wszystkie składniki wykładamy na osobne talerze. Papier ryżowy moczymy przez moment w zimnej wodzie i rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na rozłożony papier wykładamy wybrane przez siebie składniki. Następnie zaginamy papier po bokach i zawijamy w rulonik. Podajemy z przygotowanymi sosami.
DESER: W azjatyckim ogrodzie

- 1 arbuz
- 4 zielone jabłka
- kilka śliwek
- 1 mango
- kilka nektarynek
- 1 ananas
- 1 pomelo
- sól, chili
Sposób przygotowania:
Owoce kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i chili.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-natalii-nguyen-sezon-5-warszawa-vip,105056.html
PRZEPISY MARTY WIERZBICKIEJ
PRZYSTAWKA: Noga Jacka

- 400 g golonki
- 4 nóżki wieprzowe
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- 1 kostka rosołowa
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 puszka zielonego groszku
- jajko na twardo
Sposób przygotowania:
Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.
DANIE GLÓWNE: Kark mielony w purpurze

Składniki:
- 500 g karkówki
- 1/2 suchej bułki (kajzerka)
- 1 cebulka
- pieprz, sól
- 1 jajko
- smalec do smażenia
- 5 dużych buraków
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na smalcu pod przykryciem przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy. Nastepnie dodajemy cebulę i odsączoną bułkę. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu (może być ten po cebuli). Następnie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy łyżkę mąki i buraki. Całość podsmażamy. Doprawiamy według uznania. Mięso podajemy z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.
DESER: Węgierki w cieście

- 250 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- łyżka śmietany 18%
- 150 g cukru
- 500 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Mąkę, jajko, cukier i zimne masło (najlepiej pocięte nożem na małe kawałki) mieszamy, wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy formę. Na cieście układamy wydrążone i pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut.
Kruszonka
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Kiedy ostygnie, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy widelcem. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-marty-wierzbickiej-sezon-5-warszawa-vip,105052.html0
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ugotowani rafał brzozowski