Pascal brodnicki: Dacquoise orzechowe
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 h 30 minut
Składniki:
- 120 g orzechów włoskich
- 75 g mielonych płatków migdałów
- 150 g cukru pudru
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 5 białek
- 170 g masła
- 250 ml mleka
- 25 g mąki
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- sól świeżo mielona
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 150°C (góra-dół). 2 formy do tarty o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem pergaminowym.
- Ciasto: 5 białek ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli). W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. W osobnej misce mieszamy cukier puder (zostawiamy odrobinę do dekoracji), mąkę, 50 g zmielonych orzechów włoskich i mielone migdały. Do suchych składników dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Masę przekładamy do 2 foremek, wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika. Upieczone ciasto studzimy i wyciągamy z foremek.
- Krem: Mleko gotujemy. 1 żółtko i 1 całe jajko ubijamy, dodając resztę cukru (2 łyżki zostawiamy do karmelizowania orzechów). Stale mieszając, dodajemy skrobię ziemniaczaną. Wlewamy ugotowane mleko i mieszamy, aż składniki się połączą. Krem przelewamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy, mieszając, aż zacznie wrzeć, a następnie przekładamy zawartość garnka do miski, dodając 30 g masła. Mieszamy ponownie i odstawiamy.
- Orzechy: Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy 1 łyżkę wody. Podgrzewamy, aż karmel zacznie robić się złoty. Wrzucamy 20 g posiekanych orzechów i całość chwilę gotujemy. Zdejmuje- my orzechy z patelni i odstawiamy. Resztę orzechów włoskich prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy. Gdy krem lekko przestygnie, miksujemy go na wolnych obrotach i dodajemy do niego resztę miękkiego masła oraz uprażone orzechy. Jeden z blatów kładziemy na talerzu. Za pomocą rękawa cu- kierniczego tworzymy na nim rozetki z kremu i wkładamy go na chwilę do lodówki, by krem się ściął. Następnie układamy na wierzchu drugi blat, posypujemy go cukrem pudrem i dekoruje- my pozostałym kremem oraz karmelizowanymi orzechami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/dacquoise-orzechowe
Karol Okrasa: Strudel makowy
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 7 żółtek
- 120 g masła
- 1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
- skórka pomarańczowa kandyzowana (do dekoracji)
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 10-15 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina wody (około 2 łyżek)
- 1/2 kg masy makowej
Sposób przygotowania:
- Moczymy rodzynki w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg).
- Ciasto: Mleko zagotowujemy, stopniowo wsypujemy 80 g mąki i bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Na patelni rozpuszczamy 120 g masła. Żółtka z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodaje- my żółtka ubite z cukrem. Wyrabiamy przez chwilę, stopniowo dodając 400 g mąki. Dodajemy lekko ostudzone, rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyciągamy z miksera i wyrabiamy je ręcznie na blacie. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.
- Farsz: Posiekane orzechy i namoczone rodzynki dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok z ½ pomarańczy do masy makowej. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Po rozwałkowaniu ciasto przekła- damy na pergamin i wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba końce ciasta podwijamy pod spód. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut.
- Upieczone ciasto zostawiamy, aby ostygło. W miseczce ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania lukru. Przestudzony strudel makowy polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/strudel-makowy