Kuchnia Lidla – Bożonarodzeniowa babka piernikowa

Paweł Małecki: Bożonarodzeniowa babka piernikowa

Bożonarodzeniowa babka piernikowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Bożonarodzeniowa babka piernikowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 10
Czas przygotowywania: 1h 20 minut

Składniki:

Babka:

  • 4 jaja rozmiar „L”
  • 150 g masła
  • 100 g kuwertury czekoladowej
  • 100 g miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika(20-25 g)
  • 125 g mąki pszennej, typ 650, przesianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, przesiane
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki sody, przesianej
  • niewielka ilość cukru pudru do dekoracji

Polewa z czekolady deserowej:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki 30% UHT
  • 1 łyżka miękkiego masła

Polewa z czekolady mlecznej:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g śmietanki 30% UHT
  • 11 łyżka miękkiego masła

Dekoracja z masy dragant:

  • 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody)
  • 350 g cukru pudru
  • 25 g mąki ziemniaczanej (oraz niewielka ilość do podsypania dragantu)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Babka: W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
  2. Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.
  3. Masę wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
  4. Polewa z czekolady deserowej: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
  5. Polewa z czekolady mlecznej: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
  6. Dekoracja z masy dragant: Żelatynę namaczamy w wodzie. Do cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy.
  7. Następnie podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Pozostawiamy do wyschnięcia.
  8. Wystudzoną babkę oblewamy najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/bozonarodzeniowa-babka-piernikowa