Paweł Małecki: Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 10
Czas przygotowywania: 1h 20 minut
Składniki:
Babka:
- 4 jaja rozmiar „L”
- 150 g masła
- 100 g kuwertury czekoladowej
- 100 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika(20-25 g)
- 125 g mąki pszennej, typ 650, przesianej
- 20 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, przesiane
- 100 g powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki sody, przesianej
- niewielka ilość cukru pudru do dekoracji
Polewa z czekolady deserowej:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki 30% UHT
- 1 łyżka miękkiego masła
Polewa z czekolady mlecznej:
- 100 g czekolady mlecznej
- 180 g śmietanki 30% UHT
- 11 łyżka miękkiego masła
Dekoracja z masy dragant:
- 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody)
- 350 g cukru pudru
- 25 g mąki ziemniaczanej (oraz niewielka ilość do podsypania dragantu)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Babka: W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
- Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.
- Masę wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
- Polewa z czekolady deserowej: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
- Polewa z czekolady mlecznej: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
- Dekoracja z masy dragant: Żelatynę namaczamy w wodzie. Do cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy.
- Następnie podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Pozostawiamy do wyschnięcia.
- Wystudzoną babkę oblewamy najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/bozonarodzeniowa-babka-piernikowa