Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2h
Składniki:
- 100 g drożdży (1 kostka)
- 180 ml mleka (lekko podgrzanego)
- około 750 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito
- 120 g cukru
- 7 żółtek jaj
- 3 jajka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 250 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki)
- otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
- otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
- 50 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie
- 50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
- szczypta soli
Lukier:
- 150 g cukru pudruc
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy, umytej, wyszorowanej
- kilka łyżek soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut.
- Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Lukier: Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
- Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/wypieki-przepis/baba-drozdzowa
Użytkownicy trafili tutaj szukając: babka drożdżowa kuchnia lidla,babka drożdżowa okrasa