Alma: Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl)

Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl)

Składniki:

  • surowa makrela
  • natka pietruszki
  • koperek
  • cukinia
  • papryka
  • masło
  • kwaśna śmietana
  • pomidorki koktailowe
  • ziemniaki
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie ściągnąć ich skórkę, dodać łyżkę masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany.
  2. Pokroić w plasterki cukinię, paprykę, dodać pomidorki koktajlowe, obtoczyć warzywa w oliwie i grillować.
  3. Na koniec wystarczy posolić do smaku makrelę, włożyć do środka ryby natkę pietruszki i garść koperku oraz grillować około 15 minut.

Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/25881/#sthash.1A8eG3CY.dpuf