Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ryby
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • jajka
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny.
  2. Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować 30 minut.
  3. Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu.
  4. Dzwonka wyjąć z wywaru i delikatnie oczyścić z ości.
  5. Wywar przecedzić, odparować i doprawić.
  6. Rybę i warzywa ułożyć na półmisku, zalać wywarem i ostawić do zastygnięcia.

Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10237