Pascal Brodnicki: Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej (źródło: kuchnialidla.pl)
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30min
Składniki na chipsy z szynki:
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
Składniki na pulpeciki:
- 450 g mięsa mielonego z szynki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- 1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce
- 1 szczypta chili w proszku
- starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony
- 1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość pieprzu
- około 2-3 łyżek bułki tartej
Składniki na sałatkę:
- 250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego
- 1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka
- 6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki
- niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki)
Składniki na sos miodowy z curry:
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 1/2 łyżeczki curry w proszku
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na sos winegret:
- 100 ml śmietany 30%
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość pieprzu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: blachę, pergamin, drugą mniejszą blachę, moździerz, tarkę, naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
- Chipsy z szynki: Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (mniejszą blachą), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
- Pulpeciki: Do miski przekładamy mięso mielone, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu nasion kolendry. Do miski ścieramy na tarce kawałek imbiru. Dodajemy szczyptę chili w proszku. Startą skórkę z 2 cytryn siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki. Smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również szczypiorek i posiekaną kolendrę, sok z ½ cytryny, 1 jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
- Sałatka: Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
- Sos miodowy z curry: Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z 1/2 cytryny. Całość mieszamy.
- Sos winegret: Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma liśćmi kolendry.
Karol Okrasa: Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym (źródło: kuchnialidla.pl)
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Składniki na roladki w sosie pomidorowym:
- niewielka ilość oleju słonecznikowego
- 5 ząbków czosnku (3 ząbki pokrojone w plastry, 2 ząbki drobno posiekane)
- 2 cebule szalotki, posiekane
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki masła
- starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- 800 g pomidorów pelati
- 2 łyżki natki pietruszki, umytej, posiekanej
- 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 100 g oliwek zielonych, pokrojonych w plastry
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
- 200 g sera typu feta
- 200 g szynki szwarcwaldzkiej
Składniki na szpinak:
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 200 g świeżego szpinaku, umytego
- niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
- starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
- W garnku, na niewielkiej ilości oleju smażymy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry z posiekanymi szalotkami. Delikatnie siekamy kapustę kiszoną. Połowę kapusty kiszonej dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem. Dodajemy 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z 1/2 cytryny. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pomidory pelati, całość smażymy. Dodajemy niewielką ilość wody. Sos gotujemy około 15 minut.
- Pozostałą kapustę kiszoną drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki. Mięso mielone przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone na pół zielone oliwki, 2 bardzo mocno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Połowę sera feta kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa. Delikatnie mieszamy. Z farszu formujemy małe klopsiki. Każdy klopsik zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zwijamy w roladki.
- Zredukowany sos pomidorowy doprawiamy 1/2 łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, rozprowadzamy go po całym dnie naczynia, układamy pulpeciki, zanurzając je delikatnie w sosie. Drugą połowę sera feta kroimy w plastry (niewielką ilość pozostawiamy do posypania szpinaku) i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 25-30 minut.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy 1 łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku. Następnie na patelnię dodajemy szpinak w kilku partiach. Doprawiamy pieprzem i skórką z 1/2 cytryny. Następnie do szpinaku dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta. Smażymy bardzo krótko.
- Przypieczone roladki wyjmujemy z piekarnika, szpinak układamy na roladkach, całość posypujemy kawałkami sera feta.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/roladki-z-miesa-mielonego-z-szynka-serem-feta-i-szpinakiem-w-sosie-pomidorowym
Użytkownicy trafili tutaj szukając: niskokaloryczne ciasto,sos winegret,sos winegret biedronka,sos winegret przepis