Przepisy kuchni świata

Pascal kontra Okrasa: Szaszłyki z marynowanego łososia z libańską sałatką tabbouleh, Szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki

Pascal: Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas: przygotowania: 40min

Składniki:

Składniki na marynatę:

Składniki na sałatkę Tabbouleh:

Sposób przygotowania:

  1. Marynowane filety z łososia: Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Wszystkie składniki marynaty dokładnie z sobą mieszamy. Marynujemy szaszłyki około 20 minut w lodówce.
  2. Sałatka tabbouleh: Kaszę zalewamy mieszanką wrzątku, soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia. Pozostałą kolendrę z bazylią przekładamy do miski, dodajemy pomidory, kminek, sok z cytryny, miętę, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.
  3. Szaszłyki grillujemy metodą bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sałatką tabbouleh.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/szaszlyki-z-marynowanego-lososia-z-libanskim-tabbouleh

Okrasa: Szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki

Szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45min

Składniki na marynatę:

Składniki na szaszłyki:

Składniki na sałatkę:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj grill z pokrywką, szpadki do szaszłyków (duże, drewniane, namoczone w wodzie), drewienka owocowe do wędzenia, brykiet, kawałek ręcznika papierowego, obieraczkę do warzyw.
  2. Marynata: Mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
  3. Szaszłyki: Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.
  4. Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.
    Sałatka: Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
  5. Wykładamy na talerz sałatkę, dekorujemy liśćmi roszponki, polewamy oliwą. Podajemy z szaszłykami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-szaszlyki-z-kurczaka-w-sosie-pomaranczowo-sojowym-z-salatka-z-marchewki

Użytkownicy trafili tutaj szukając: tabbouleh makłowicz,łosoś z tabbouleh