Murzynek

Ilość porcji: 5
Czas przygotowywania: 45 minut

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • orzechy, rodzynki
  • łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
  • łyżka bułki tartej do formy

Sposób przygotowania:

Margarynę, mleko, cukier i kakao włożyć do naczynia, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Przestudzić i oddzielić kilka łyżek i pozostawić w naczyniu, do reszty dodać mąkę razem z żółtkami i proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrobić łyżką. Na końcu dodać do ciasta ubitą pianę z białek i rodzynki z orzechami. Delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w 180 stopni przez 30 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Po wystygnięciu polać ciasto resztą masy.