Słodka rywalizacja: siostra kontra siostra – Magda i Róża (odc. 1)

W pierwszym odcinku „Słodkiej rywalizacji” do pojedynku na słodkości staną dwie siostry, Magda i Róża. Rozważna Magda jest tłumaczką przysięgłą z języka hiszpańskiego, a jej pasją są podróże. Mówi o sobie, że twardo stąpa po ziemi, jest konkretna i zasadnicza.

Młodsza Róża to ucieleśnienie romantyzmu. Jest specjalistką od spraw PR, bywa zwiewna i eteryczna, ale jest też rezolutna i wesoła. Obie siostry uwielbiają piec i często rywalizują ze sobą… na ciasta.

Jurorem i gościem specjalnym tego odcinka była Pani gadżet czyli Anna Nowak-Ibisz, która wybrała zwycięzcę tego odcinka.

Magdalena Adamcio: Tarta z malinami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Składniki na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 jajka

Do przystrojenia:

  • maliny, jedno kartonowe pudełeczko

Sposób przygotowania:

  1. Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier.
  3. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
  4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).
  5. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami.
  6. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  8. Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
  9. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.

 

Róża Adamcio: Ciasteczkowy torcik z masą śmietanową i owocami

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel zapachu waniliowego
  • do dekoracji: owoce, posiekane orzechy

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników lub ciastek maślanych zmielonych
  • 200 g herbatników lub ciastek maślanych połamanych
  • 1 kostka margaryny
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kieliszek alkoholu typu rum, wiśniówka lub whiskey
  • 200 g cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu, 5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Krem śmietanowy: śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier puder, mascarpone, zapach waniliowy. Miksować dalej. Masę schłodzić w lodówce 30-45 minut.
  2. Spód: W rondlu rozpuścić margarynę. Dodać wodę, cukier puder, kakao. Wymieszać. Wsypać zmielone herbatniki, wymieszać. Na koniec dodać połamane herbatniki. Wymieszać i odstawić z ognia.
  3. Formę wyłożyć pergaminem. Masę ciasteczkową przełożyć na blaszkę. Podpiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i poczekać do wystygnięcia spodu.
  4. Na przestudzony spód przełożyć masę śmietanową. Udekorować owocami i posiekanymi orzechami. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest lekko schłodzone.

Źródło: TVN Style

Użytkownicy trafili tutaj szukając: róża adamcio slodka rywalizacja