W pierwszym odcinku „Słodkiej rywalizacji” do pojedynku na słodkości staną dwie siostry, Magda i Róża. Rozważna Magda jest tłumaczką przysięgłą z języka hiszpańskiego, a jej pasją są podróże. Mówi o sobie, że twardo stąpa po ziemi, jest konkretna i zasadnicza.
Młodsza Róża to ucieleśnienie romantyzmu. Jest specjalistką od spraw PR, bywa zwiewna i eteryczna, ale jest też rezolutna i wesoła. Obie siostry uwielbiają piec i często rywalizują ze sobą… na ciasta.
Jurorem i gościem specjalnym tego odcinka była Pani gadżet czyli Anna Nowak-Ibisz, która wybrała zwycięzcę tego odcinka.
Magdalena Adamcio: Tarta z malinami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
Składniki na krem:
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 jajka
Do przystrojenia:
- maliny, jedno kartonowe pudełeczko
Sposób przygotowania:
- Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier.
- Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).
- Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami.
- Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.
Róża Adamcio: Ciasteczkowy torcik z masą śmietanową i owocami
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 350 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel zapachu waniliowego
- do dekoracji: owoce, posiekane orzechy
Składniki na spód:
- 250 g herbatników lub ciastek maślanych zmielonych
- 200 g herbatników lub ciastek maślanych połamanych
- 1 kostka margaryny
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 kieliszek alkoholu typu rum, wiśniówka lub whiskey
- 200 g cukru pudru
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu, 5 łyżek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Krem śmietanowy: śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier puder, mascarpone, zapach waniliowy. Miksować dalej. Masę schłodzić w lodówce 30-45 minut.
- Spód: W rondlu rozpuścić margarynę. Dodać wodę, cukier puder, kakao. Wymieszać. Wsypać zmielone herbatniki, wymieszać. Na koniec dodać połamane herbatniki. Wymieszać i odstawić z ognia.
- Formę wyłożyć pergaminem. Masę ciasteczkową przełożyć na blaszkę. Podpiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i poczekać do wystygnięcia spodu.
- Na przestudzony spód przełożyć masę śmietanową. Udekorować owocami i posiekanymi orzechami. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest lekko schłodzone.
Źródło: TVN Style
Użytkownicy trafili tutaj szukając: róża adamcio slodka rywalizacja