Do pojedynku na słodkości staną dziś narzeczeni: Basia i Marcin. Basia jest magistrem biotechnologii i świetnym materiałem na naukowca. Obecnie jest na studiach doktoranckich ale… nie samą biotechnologią człowiek żyje!
Basia uwielbia piec i gotować, interesuje się malarstwem i rysunkiem. Marcin jest specjalistą do spraw prawnych i pracuje w jednej z kancelarii. On też lubi gotować i to on jest szefem w domowej kuchni. Basia mówi, że Marcin ma dar ratowania nieudanych potraw – czyżby dziś miała mu się przydać ta umiejętność?
Jurorem i gościem specjalnym tego odcinka była Ania Starmach, juror polskiego programu Masterchef, autorka wielu książek kulinarnych, która wybrała zwycięzcę tego odcinka.
Marcin: Ciasto mieszane łyżką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki rozpuszczonej kostki do pieczenia „Kasia”
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 1 szklanka bakalii (orzechy + żurawina + posiekane migdały itp.)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 tabliczka pokrojonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski (zaczynając od mąki, a potem proszku) i mieszamy łyżką do momentu powstania jednolitej masy.
- Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy keksowej. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem, czas może być dłuższy lub krótszy, w zależności od mocy piekarnika).
- Ostudzone ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki 36% i posypać kolorowymi płatkami.
Basia: Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone
Składniki na spód ciastek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g kostki do pieczenia „Kasia”
Składniki na krem:
- 250-300 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowe składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-5 łyżek śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier puder siekamy z margaryną, dodajemy jajo i ugniatamy ciasto. Gdy utworzy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
- W tym czasie można przygotować krem: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ser i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.
- Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych „Kasią” i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.
- Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.
- W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!
Źródło: TVN Style