Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- cukier
- sól
- drożdże
- mleko
- ciepła woda
- masło
- miód do posmarowania rogalików
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą, usypujemy kopiec a w nim robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy drożdże i mleko i zagniatamy dodając trochę ciepłej wody.
- Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozwałkowywujemy ciasto, kładziemy na wierzchu masło, składamy ciasto na pół i rozwałkowywujemy, Znowu składamy na pół i znowu rozwałkowywujemy i tak kilka razy.
- Kroimy ciasto na trójkąty, zawijamy tak, aby powstały rogaliki i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
- Jeszcze ciepłe lub już zimne rogaliki smarujemy po wierzchu miodem i jemy.
Zamiast smarować miodem, możemy włożyć do rogalików szynkę z kurczaka.
Źródło: eska.pl