Czary Gary: Francuskie croissanty (rogaliki) z miodem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • cukier
  • sól
  • drożdże
  • mleko
  • ciepła woda
  • masło
  • miód do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, usypujemy kopiec a w nim robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy drożdże i mleko i zagniatamy dodając trochę ciepłej wody.
  2. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Rozwałkowywujemy ciasto, kładziemy na wierzchu masło, składamy ciasto na pół i rozwałkowywujemy, Znowu składamy na pół i znowu rozwałkowywujemy i tak kilka razy.
  4. Kroimy ciasto na trójkąty, zawijamy tak, aby powstały rogaliki i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Jeszcze ciepłe lub już zimne rogaliki smarujemy po wierzchu miodem i jemy.
    Zamiast smarować miodem, możemy włożyć do rogalików szynkę z kurczaka.

Źródło: eska.pl