Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45min
Składniki na polędwiczki:
- 2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, oczyszczone z tłuszczu i błonek
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Składniki na tapenadę:
- 60 g czarnych oliwek, posiekanych
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki, umytej, posiekanej
Składniki na polędwiczki w cieście:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 duży pęczek bazylii, umytej
- 2 opakowania mozzarelli, pokrojonej w plastry
- 1 żółtko jaja, rozmiar L
Składniki na sałatkę:
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pół opakowania startego na wiórki parmezanu
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kratę z piekarnika, blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem)
- Tapenada: Oliwki, czosnek, oliwę, natkę pietruszki i pieprz łączymy w miseczce.
- Polędwiczki w cieście:
- Ciasto francuskie rozwijamy (będziemy w nie zawijać polędwiczkę – jeśli jest za duże, odcinamy pasek ciasta i pozostawiamy go do dekoracji). Na środku ciasta układamy ściśle obok siebie 4 plastry szynki parmeńskiej (mogą na siebie nachodzić). Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość polędwiczką. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze). Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację. Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
- Sałatka: Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, miks sałat, dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Karol Okrasa: Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45min
Składniki na sos bolognese:
- 2 duże ząbki czosnku (lub 4 małe)
- olej rzepakowy
- 3 dymki, posiekane
- 1 marchew, umyta, obrana, pokrojona w kostkę
- 1 pepperoni, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 kg mięsa mielonego, wieprzowego, z szynki
- 1/2 kg mięsa mielonego, wołowego
- 400 g pomidorów pellati
- sól
- mielony biały pieprz
- 100 g masła
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 1 opakowanie sera gorgonzola oraz niewielka ilość do dekoracji
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków typu gala
- 200 g świeżego szpinaku, drobno posiekanego oraz niewielka ilość w całości
- 1 pęczek bazylii, posiekanej oraz kilka listków w całości
- 2 jaja
- 150 g kaszy gryczanej, zmielonej na mączkę
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- mielony biały pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Przygotuj praskę do czosnku i blender.
Sos: 2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwile mieszając.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła. Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.
Kopytka: Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki.
Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy. Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese
Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/6785 pascal-kontra-okrasa-poledwiczki-wieprzowe-w-ciescie-francuskim-z-szynka-parmenska-i-tapenada-kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese/,polędwiczka wieprzowa w restauracjach,poledwiczki wieprzowez sosem kurkowym z mozzarella przepis,przepisy na polędwiczki,polędwiczki w cieście francuskim wg okrasy,polędwiczki w cieście francuskim okrasa,poledwica na przystawke,okrasa łamie przepisy polędwiczki,okrasA lamie przepisy poledwiczki w cieście francuskim,okrasa lamie przepisy polędwica w frncuskim cieściepl