Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 2h
Składniki:
- 220g mąki pszennej
- 100g migdałów blanszowanych, posiekanych w kostkę
- opakowanie (16g) cukru wanilinowego
- 200g masła, pokrojonego w kostkę
- 120g cukru kryształu
- cukier puder do posypania ciastek
- konfitura brzoskwiniowa
Sposób przygotowania:
- Przygotuj foremki o średnicy 8 cm
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
- Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka.
- Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek.
- Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.
- Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/wloskie-ciastka-z-migdalami-i-konfitura-brzoskwiniowa
Użytkownicy trafili tutaj szukając: po prostu gotuj z Rachel Allen szwedzkie ciasteczka kardamonowe,po prostu gotuj z Rachel Allen ciasteczka z kardamonem