Kuchnia Lidla: Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową (źródło: kuchnialidla.pl)

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 2h

Składniki:

  • 220g mąki pszennej
  • 100g migdałów blanszowanych, posiekanych w kostkę
  • opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 200g masła, pokrojonego w kostkę
  • 120g cukru kryształu
  • cukier puder do posypania ciastek
  • konfitura brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj foremki o średnicy 8 cm
  2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
  3. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka.
  4. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek.
  5. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.
  6. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/wloskie-ciastka-z-migdalami-i-konfitura-brzoskwiniowa

Użytkownicy trafili tutaj szukając: po prostu gotuj z Rachel Allen szwedzkie ciasteczka kardamonowe,po prostu gotuj z Rachel Allen ciasteczka z kardamonem