Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla: Bezglutenowy włoski tort migdałowy Tandorla

Bezglutenowy włoski tort migdałowy Tandorla (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 2h

Składniki na blaty migdałowe:

Składniki na ganasz migdałowy (masa migdałowa):

Sposób przygotowania:

  1. Blaty migdałowe: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową, mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami.
  2. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem.
  3. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.
  4. Ganasz migdałowy: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin).
  5. Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji).
  6. Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet (rożek), napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/tort-migdalowy-mandorla-bezglutenowy

Użytkownicy trafili tutaj szukając: bake off ale ciacho2-krem z pistacji,kuchnia Lidla Tort,tort mandoria,tort migdalowy bezglutenowy