W kolejnym odcinku programu „Dorota, Karol i goście” wystąpiła Anna Mucha – znana z telewizji i kina młoda polska aktorka. Prywatnie wielbicielka dobrego jedzenia i talentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów…
Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich śliwek zachwyca słodyczą, a złoty napar z imbiru rozgrzewa na samą myśl o nim.
Anna Mucha: Złoty napar z imbiru
Czas przygotowania: 1h
Pozom trudności: łatwe
Składniki:
- korzeń imbiru – 1 szt.
- woda
Dodatki:
- miód
- cytryna – 1 szt.
- pomarańcza – 1 szt.
- cynamon
- kardamon
- żurawiny
- maliny
Sposób przygotowania:
- Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami.
- Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.
- Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru
Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek
Czas przygotowania: 3h
Pozom trudności: łatwe
Składniki:
- śliwki włoskie
- cukier
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami.
- Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.
- Na bardzo wolnym ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!
Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek
Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy
Czas przygotowania: 2h
Pozom trudności: łatwe
Składniki:
- gruszki – 1 kg
- cukier
- cynamon
- cytryna – 1 szt.
- kardamon (opcjonalnie)
- cukier wanilinowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiki z zakrętkami.
- Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.
- Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.
- Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-gruszkowo-cynamonowy
Dorota Wellman: Chutney z ananasa
Czas przygotowania: 1,5h
Pozom trudności: łatwe
Składniki:
- ananas – 1 szt.
- cukier brązowy
- ocet winny
- miód – 1 łyżka
- limonka – 0,5 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- papryczka chili – 1 szt.
- liście laurowe – 2 szt.
- pieprz czarny – 5-6 ziaren
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: niewielki garnek, ostry nóż, drążarkę do ananasa (opcjonalnie), słoiczki z zakrętkami.
- Ananasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
- Do garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
- Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa
Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry
Czas przygotowania: 2h
Pozom trudności: łatwe
Składniki:
- pomidory – 7-8 szt.
- cukier – 2-3 łyżki
- cebula – 2 szt.
- ziele angielskie – kilka ziaren
- cytryna – 1 szt.
- przyprawa curry – 1 łyżeczka
- ocet winny – 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/karol-okrasa-konfitura-z-pomidorow-z-curry
Karol Okrasa: Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Czas przygotowania: 2h
Pozom trudności: łatwe
Składniki:
- jabłka – 5 szt.
- chrzan tarty – 3-4 łyżki
- czosnek – 0,5 ząbka
- korzeń imbiru – 0,5 łyżki
- cytryna – 1 szt.
- cukier – 5 łyżek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: piekarnik nagrzany do 180°C, blaszkę, papier do pieczenia, garnek z grubym dnem, blender, słoiczki z zakrętkami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.
- Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.
- Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.