Dorota, Karol i goście: Studenci – mięso mielone (odc. 3)

Wiecznie głodni, zabiegani, ale też zaradni i niezwykle kreatywni – właśnie tacy są polscy studenci! Zdobywają wiedzę, realizują swoje pasje, pracują, a także… gotują! Jak się okazuje, w kuchni radzą sobie doskonale, a ich pomysłowość nie zna granic. Jedynie za około 5 zł potrafią przygotować wyjątkowe potrawy z mięsa mielonego, które smakują każdemu!

Vicki to pełna energii, uśmiechnięta studentka zdrowia publicznego. Jest fanką starego polskiego kina, teatru i oczywiście… jedzenia! Choć najbardziej ceni sobie włoskie smaki, to w Kuchni Lidla postanowiła zaskoczyć wszystkich daniem rodem z Węgier. Maciek z kolei studiuje grafikę komputerową. Jego ogromną pasją jest wyczynowa jazda na rolkach, której poświęca każdą wolną chwilę. Jeśli chodzi o jedzenie, uwielbia klasykę. Jego ulubionym daniem jest schabowy z mizerią i purée, a popisową potrawą – tradycyjna włoska pasta. Jacek to zakręcony student stomatologii. Znajomi postrzegają go jako nieuchwytnego, bo jest w ciągłym biegu. Jeśli znajdzie wolną chwilę, poświęca ją na taniec. Kulinarnie rozsmakowuje się w makaronach i zupie pomidorowej, a gotuje po meksykańsku! Asia kocha scenę i kamery, dlatego postanowiła studiować aktorstwo. Jest energiczna, rozgadana i – jak sama przyznaje – nieco roztrzepana. Jej pasją jest jazda konna, a ulubioną potrawą… zwykłe ziemniaki! Jednak to nie one są głównym bohaterem jej popisowego dania. W Kuchni Lidla Asia stawia na smaki Azji.

Czy pomysłowi studenci oczarują Dorotę Wellman? Jakie potrawy przygotują za około 5 zł za porcję? Co o ich podejściu do gotowania sądzi Karol Okrasa?

Joanna: Chinka z klopsikami czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami

Chinka z klopsikami czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami (źródło: kuchnialidla.pl)

Chinka z klopsikami czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 0,5h
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4

Składniki na wywar:

  • woda
  • piramidki smaku – 2 szt.
  • mielony imbir – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • makaron krajanka, jajeczny – 250 g

Składniki na klopsiki:

  • mięso mielone, wieprzowo-wołowe, garmażeryjne – 250 g
  • szczypiorek – 0,5 pęczka
  • czosnek – 1 ząbek (mały)
  • pieprz
  • sól
  • mąka pszenna – 50 g
  • olej – 1 łyżka

Składniki na warzywa:

  • marchewka – 1 szt.
  • por – 0,5 szt.
  • ostra papryczka chili – 0,5 szt.
  • olej – 2 łyżki

Składniki od Karola:

  • dymki – 2 szt.
  • kolendra – 0,5 pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
  2. Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące.  Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
  3. Marchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
  4. Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/mieso-mielone/przepisy/joanna-chinka-z-klopsikami-czyli-orientalna-zupa-z-makaronem-i-warzywami

 

Maciek: Ekspresowy Bolończyk czyli spaghetti po studencku

Ekspresowy Bolończyk czyli spaghetti po studencku (źródło: kuchnialidla.pl)

Ekspresowy Bolończyk czyli spaghetti po studencku (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 0,5h
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4

Składniki do makaronu:

  • makaron spaghetti – 500 g
  • olej – 1 łyżka
  • sól

Składniki na sos:

  • olej – 1,5 łyżki
  • mięso mielone, wieprzowe, z łopatki – 500 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 150 g
  • pomidory w puszce – 1 szt.
  • cukier
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • woda – 2 szklanki
  • ser edam – 10 g

Składniki od Karola:

  • seler naciowy – 2 łodygi
  • masło – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Wodę na makaron zagotowujemy w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.

Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/mieso-mielone/przepisy/maciek-ekspresowy-bolonczyk-czyli-spaghetti-po-studencku