Wiecznie głodni, zabiegani, ale też zaradni i niezwykle kreatywni – właśnie tacy są polscy studenci! Zdobywają wiedzę, realizują swoje pasje, pracują, a także… gotują! Jak się okazuje, w kuchni radzą sobie doskonale, a ich pomysłowość nie zna granic. Jedynie za około 5 zł potrafią przygotować wyjątkowe potrawy z mięsa mielonego, które smakują każdemu!
Vicki to pełna energii, uśmiechnięta studentka zdrowia publicznego. Jest fanką starego polskiego kina, teatru i oczywiście… jedzenia! Choć najbardziej ceni sobie włoskie smaki, to w Kuchni Lidla postanowiła zaskoczyć wszystkich daniem rodem z Węgier. Maciek z kolei studiuje grafikę komputerową. Jego ogromną pasją jest wyczynowa jazda na rolkach, której poświęca każdą wolną chwilę. Jeśli chodzi o jedzenie, uwielbia klasykę. Jego ulubionym daniem jest schabowy z mizerią i purée, a popisową potrawą – tradycyjna włoska pasta. Jacek to zakręcony student stomatologii. Znajomi postrzegają go jako nieuchwytnego, bo jest w ciągłym biegu. Jeśli znajdzie wolną chwilę, poświęca ją na taniec. Kulinarnie rozsmakowuje się w makaronach i zupie pomidorowej, a gotuje po meksykańsku! Asia kocha scenę i kamery, dlatego postanowiła studiować aktorstwo. Jest energiczna, rozgadana i – jak sama przyznaje – nieco roztrzepana. Jej pasją jest jazda konna, a ulubioną potrawą… zwykłe ziemniaki! Jednak to nie one są głównym bohaterem jej popisowego dania. W Kuchni Lidla Asia stawia na smaki Azji.
Czy pomysłowi studenci oczarują Dorotę Wellman? Jakie potrawy przygotują za około 5 zł za porcję? Co o ich podejściu do gotowania sądzi Karol Okrasa?
Joanna: Chinka z klopsikami czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Czas przygotowania: 0,5h
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Składniki na wywar:
- woda
- piramidki smaku – 2 szt.
- mielony imbir – 1 łyżeczka
- sos sojowy – 2 łyżki
- makaron krajanka, jajeczny – 250 g
Składniki na klopsiki:
- mięso mielone, wieprzowo-wołowe, garmażeryjne – 250 g
- szczypiorek – 0,5 pęczka
- czosnek – 1 ząbek (mały)
- pieprz
- sól
- mąka pszenna – 50 g
- olej – 1 łyżka
Składniki na warzywa:
- marchewka – 1 szt.
- por – 0,5 szt.
- ostra papryczka chili – 0,5 szt.
- olej – 2 łyżki
Składniki od Karola:
- dymki – 2 szt.
- kolendra – 0,5 pęczka
Sposób przygotowania:
- Do gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
- Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
- Marchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
- Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.
Maciek: Ekspresowy Bolończyk czyli spaghetti po studencku
Czas przygotowania: 0,5h
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Składniki do makaronu:
- makaron spaghetti – 500 g
- olej – 1 łyżka
- sól
Składniki na sos:
- olej – 1,5 łyżki
- mięso mielone, wieprzowe, z łopatki – 500 g
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 150 g
- pomidory w puszce – 1 szt.
- cukier
- sól
- mielony biały pieprz
- suszone oregano – 1 łyżeczka
- woda – 2 szklanki
- ser edam – 10 g
Składniki od Karola:
- seler naciowy – 2 łodygi
- masło – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wodę na makaron zagotowujemy w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.
Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.