Dorota, Karol i goście: Borys Szyc – kurczak (odc. 1)

Borys Szyc od wielu lat wciela się w najróżniejsze, czasem bardzo trudne role. Zdobywca wielu nagród, znany z wyjątkowego poczucia humoru oraz dystansu do siebie i świata. W swojej karierze aktorskiej był już policjantem, chirurgiem, księdzem, a nawet… szefem kuchni! Grając w serialu, poznawał tajniki sztuki kulinarnej, zarażał innych pasją do gotowania, niejednokrotnie poszukiwał nowych smaków i zaskakiwał gości swej serialowej restauracji wyśmienitymi daniami, co w efekcie przeniósł również do życia prywatnego.

A jak radzi sobie z gotowaniem poza planem filmowym? Wszystkiego dowiesz się z pierwszego odcinka show „Dorota, Karol i Goście”. Borys opowiada w nim o roli kucharza, o drodze przez żołądek do serca, o tym, czy łatwe w przygotowaniu potrawy mogą oczarować podniebienia tak samo, jak wyszukane dania oraz przekonuje, że każdy może gotować, bo gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa. Zdradza również swój sekretny przepis na pysznego kurczaka w ziołach.

Borys Szyc: Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 1h 40 min
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4

Składniki na miks ziołowy:

  • świeży estragon – 10 gałązek
  • świeża szałwia – 10 listków
  • natka pietruszki – pęczek
  • świeży tymianek –1 garść
  • czosnek – 3 ząbki
  • cytryna – 1 szt.
  • masło – 4 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Składniki na kurczaka:

  • tuszka kurczaka ok. 1,5-2 kg – 1 szt.
  • świeży tymianek – 1 garść

Składniki na warzywa:

  • batat – 1 szt.
  • zielona papryka – 1 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • czosnek – 5-7 ząbków
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki cherry – 2 gałązki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ręcznik papierowy, blender, rękawiczki jednorazowe, 2 naczynia żaroodporne, nić lub sznurek, brytfannę, folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 230⁰C (termoobieg) lub 260⁰C (bez termoobiegu). Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Świeże zioła, składniki miksu ziołowego wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. Skórkę sparzonej i wyszorowanej cytryny ścieramy i dodajemy do ziół wraz z 3 ząbkami pokrojonego czosnku. Miksujemy. Dodajemy 4 łyżeczki miękkiego masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.
  3. Zakładamy jednorazowe rękawiczki i rozsmarowujemy miks ziołowy pod skórą kurczaka. Jeśli skóra nie chce odejść, pomagamy sobie nożem. Marynatę rozprowadzamy również na skórze oraz wewnątrz kurczaka. Cytrynę otartą wcześniej ze skórki kroimy w ćwiartki i faszerujemy nią kurczaka. Do środka kurczaka dajemy garść tymianku. Układamy kurczaka w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i wiążemy mu nóżki.
  4. Do brytfanny nalewamy 2 szklanki wody i umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce. Na środkową półkę wstawiamy naczynie z kurczakiem i pieczemy w temperaturze  230⁰C (termoobieg) lub 260⁰C (bez termoobiegu) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C (termoobieg) lub do 200⁰C (bez termoobiegu) i pieczemy kurczaka przez godzinę, od czasu do czasu smarując sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
  5. Umytego batata kroimy na pół, a następnie w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy w paski. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy igły z jednej gałązki rozmarynu. Warzywa polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Warzywa wstawiamy do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka. 15 minut przed końcem pieczenia do warzyw dodajemy gałązki pomidorków cherry.
  7. Kurczaka wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut, by mięso odpoczęło. Warzywa pozostawiamy w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.
  8. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i solą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kurczak/przepisy/borys-szyc-kurczak-w-ziolach-z-pieczonymi-slodkimi-warzywami

 

Karol Okrasa: Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 2h 45 min
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żeliwne, blachę wyłożoną pergaminem, blender.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje: uda, podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą solą.
  3. Odrobinę oleju wylewamy na patelnię, podgrzewamy i smażymy kurczaka z obu stron na złoty, intensywny kolor.
  4. Cytryny, sparzone i wyszorowane, kroimy w ćwiartki. Pół sparzonej pomarańczy również kroimy w cząstki. Główki czosnku przekrawamy na pół. Ostrą papryczkę pepperoni siekamy. Na patelni podsmażamy połówki czosnku.
  5. Do naczynia żeliwnego dodajemy niewielką ilość wody, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, kilka gałązek bazylii. Przysmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Obkładamy go cząstkami cytryn i pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę papryczki pepperoni, kawałki masła oraz przysmażony czosnek. Całość polewamy tłuszczem z patelni. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190⁰C i pieczemy minimum 45 minut.
  6. Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół. Od strony miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
  7. Do naczynia blendera przekładamy pęczek umytej, osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
  8. Na patelni obsmażamy szczypior z dymek.
  9. Na talerz wykładamy pesto, sałatkę z bakłażana. Układamy upieczonego kurczaka. Dekorujemy przysmażonym szczypiorkiem, czosnkiem, cząstkami cytrusów i listkami bazylii.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kurczak/przepisy/karol-okrasa-pieczony-kurczak-z-musem-z-baklazana-i-pesto