Gastronomia od kuchni czyli kilka ciekawostek o wyposażeniu kuchni w hotelu czy restauracji

Specyfika lokali gastronomicznych takich jak restauracja hotelowa, bar, profesjonalna restauracja z kilku względów nie pozwala na użycie domowego sprzętu kuchennego w profesjonalnej kuchni. Stąd trzeba odpowiednio wyposażyć kuchnię w odpowiedni sprzęt dla gastronomii, który dodatkowo spełnia odpowiednie wymogi sanitarne i wiele norm, np. HACCP.

Gdybyśmy mieli pokroić składniki na kilkadziesiąt (lub nawet kilkaset) porcji domowym nożem, to zdążyłby się on stępić wielokrotnie podczas jednego dnia, gdyż nie jest przystosowany do tak częstego i intensywnego używania.

Zwykłym domowym robotem kuchennym o mocy 1 kW nie przygotujemy tak dużej ilości porcji ciasta w restauracji, gdyż plastikowe części ruchome szybko by się zużyły a silnik szybko spalił. Zauważ, że zawsze w instrukcji sprzętu AGD do domu, napisane jest zastrzeżenie że kupiony sprzęt jest przeznaczony tylko do użytku domowego.

Obieranie ziemniaków na cały dzień w dużej restauracji przy pomocy noża byłoby nieefektywne i bardzo męczące. Trzeba znaleźć sposób na szybkie obranie worka ziemniaków.

Poniższe 3 przykłady pokazują, że sprzęt gastronomiczny często jest różny od domowego, i musi być o klasę bardziej trwalszy niż sprzęt wykorzystywany w domu. Stąd szeroka gama profesjonalnego sprzętu, o istnieniu którego niejeden gość restauracji sobie nie zdaje sprawy.

Jednym z wyjątkowych sprzętów jest maszyna o tajemniczej nazwie NMK110 czyli wielofunkcyjne narzędzie polskiej myśli technologicznej produkowane przez firmę Spomasz Nakło, które składa się z bazy-napędu silnikowego oraz wielu przystawek o różnej funkcjonalności. Do głównego napędu możemy podłączyć na przykład obierak do ziemniaków, maszynkę do mięsa o dużej mocy i wydajności mielenia, przystawkę do krojenia wędlin, kotleciarkę do nacinania kotletów, ubijak do piany, przecierak do puree z ziemniaków, tarkę do owoców i warzyw z wieloma tarczami do wyboru, tarkę do sera czy ostrzałkę do noży. Czyli jednym urządzeniem jesteśmy w stanie wykonać ogrom pracy przy niewielkim nakładzie wysiłków. Zobacz produkt NMK110 i przystawki >>

Chcesz ugotować naraz 20 litrów zupy? Na zwykłej kuchence trwałoby to wieki. Od tego w restauracji jest taboret gazowy czyli niski, duży palnik gazowy o dużej mocy, na którym można postawić wielki gar i szybko zagotować. Zobacz ofertę taboretów gazowych >> 

Chcesz usmażyć 50 kotletów mielonych, 100 krokietów czy 10 kilogramów pieczarek? Użyj patelni uchylnej czyli wielkiej patelni elektrycznej w postaci metalowej „wanny” z pokrywą, na której możesz smażyć hurtowe ilości potraw. Zobacz przykładowe patelnie uchylne >> 

Jeśli myślisz, że możesz jednym nożem w restauracji pokroić mięso, warzywa czy rybę, to grubo się mylisz. Do każdego typu składnika powinno być przeznaczone osobne stanowisko (deska i nóż) aby nie doszło do sytuacji, że po pokrojeniu surowego mięsa na jednej desce, kroimy na niej później warzywa tym samym nożem. Stąd tak popularne noże spełniające normy HACCP o róznych kolorach rękojeści w celu łatwego odróżnienia zastosowania danego noża. Zobacz ofertę noży HACCP >> 

Przychodzisz do samoobsługowego baru z potrawami na wagę i masz możliwość nabrania na talerz dowolnej ilości każdej z potraw. To, co pozwala na zachowanie odpowiedniej temperatury potraw to tzw. bemar pojemnik do kąpieli wodnej. To metalowy pojemnik uwieszony w większym pojemniku z rozgrzaną wodą, która parując podtrzymuje odpowiednią temperaturę potraw. Zobacz ofertę bemarów >>

Jeśli myślisz że to koniec sprzętów, to wspomnimy z nazwy tylko takie sprzęty jak salamandry, kotły warzelne, piece konwekcyjne, trzony kuchenne, wilki, warniki, miesiarki planetarne o których możesz się dowiedzieć na stronie otogastro.pl

Jak widać, wyposażenie kuchni w gastronomii niekoniecznie wygląda tak, jak w programie „Kuchenne rewolucje” 🙂 Czasem są to naprawdę skomplikowane sprzęty do pracy na dużej ilości składników, o specjalnym zastosowaniu, którego nie zaznasz w domowej kuchni.