Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Retrowarzywa - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Czytaliście lub przeglądaliście książkę pt. „Kipi kasza” autorstwa dwóch blogerów Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza? Jeśli nie, to warto nadrobić, bo 20 000 sprzedanych egzemplarzy świadczy naprawdę o dobrej jakości książki. Oto nadchodzi druga książka duetu autorów bloga gotowaniezpasja.pl. Tym razem autorzy wzięli na warsztat rzadkie polskie (i nie tylko) warzywa, stąd tytuł książki: „Retrowarzywa”.

Książka zawiera 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem rzadko jadanych warzyw. Oczywiście przepisy zilustrowano autorskimi zdjęciami – wszystkie przygotowane są specjalnie na potrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach.

O autorach:

Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.

Przykładowe przepisy z książki:

– Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami

– Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem

– Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową

– Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem

ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową

– Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką

– Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami

– Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto

– Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i

nagietka

– Miodownik z pasternakiem

– Sushi z marynowaną brukwią

– Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów

– Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką

– Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych

– Sernik z topinamburem i kasztanami

– Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

– Hummus buraczany

– Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym

– Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami

Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca 2016.