Muffiny są doskonałą przekąską na przejęciach, imprezach urodzinowych, bankietach, konferencjach. Wbrew pozorom, nie musimy kupować jedynie klasycznych czekoladowych czy waniliowych. Przedstawiamy 5 pomysłów na muffiny.
Foremki na muffiny
Żeby muffiny wyszły perfekcyjnie, musimy posiadać odpowiednie foremki na muffiny. Dobrym pomysłem jest wybranie tych aluminiowych. Dostępne są w różnych wersjach, wielkościach, nie wymagają smarowania tłuszczem, a do tego są dostępne w bardzo korzystnych cenach – mówią specjaliści z janniezbedny.pl
Muffiny piernikowe
Jeżeli mamy już odpowiednie foremki na muffiny, możemy przystąpić do przygotowywania babeczek. Do muffinów piernikowych potrzebujemy: 250 g mąki, 1 łyżki przyprawy piernikowej, cukru waniliowego, cynamonu oraz proszku do pieczenia. Dodatkowo, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej, miodu (według uznania), 2 jajka, 150 ml oleju roślinnego. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, a następnie łączymy je i tworzymy gładką masę. Całość przelewamy do foremek i pieczemy w 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu na wierzch możemy dodać krem, np. mascarpone czy cynamonowy.
Muffiny marchewkowe
Innym, zdrowym pomysłem są muffinki marchewkowe. Do ich przygotowania potrzebujemy 300 g marchewki, jednej dużej pomarańczy, z której wyciskamy sok, 150 g masła, pół szklanki mleka, 2 jajek, miodu według uznania (ok. 4 łyżki), 1 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, cynamonu. Dla smaku możemy dodać orzechy włoskie oraz cukier trzcinowy. Suche i mokre składniki mieszamy osobno, jak poprzednio, a następnie łączymy i tworzymy gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy babeczki przez 25 minut. Po ostygnięciu możemy je udekorować białą czekoladą i migdałami.
Muffiny jogurtowe
Babeczki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy 1 jajko, 3 łyżki cukru,1 łyżka cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia, szklanka wybranego jogurtu (np. truskawkowego), szklanka mąki pszennej, 20 g masła (roztopionego). Całość łączymy i mieszamy. Po upieczeniu możemy muffiny polukrować. Pieczemy przez 20 minut w 180 C.
Muffiny dyniowe
Do stworzenia dyniowych babeczek potrzebujemy 350 g pieczonej dyni, soku z jednej pomarańczy, 100 ml mleka, 2 jajka, szklankę mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 100 g masła, szczypty soli, 1 budyń np. śmietankowy. Upieczoną dynię blendujemy z mlekiem i sokiem z pomarańczy. W drugiej misce łączymy składniki suche (również budyń w proszku). Po osobnym wymieszaniu składników, łączymy je i tworzymy gładką masę. Jak poprzednio, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, sprawdzając co jakiś czas zapałką stopień wypieczenia.
Muffiny bazyliowe
Do ich stworzenia potrzebujemy pół szklanki mleka, pół szklanki mąki pszennej, 90 g cukru, 100 g masła, 100 g białej czekolady, łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypty soli, świeżej bazylii, jednego jajka. Czekoladę podgrzewamy wraz z mlekiem i masłem do roztopienia. Czekamy aż wystygną, a następnie blendujemy ze świeżymy liśćmi bazylii. Pozostałe składniki łączymy ze sobą, a następnie mieszamy całość. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Gotowe i ostudzone babeczki możemy polać polewą zrobioną z jogurtu (dowolnego smaku).