Obieranie ananasa nie jest dość znaną sztuką w Polsce z uwagi na fakt, że jest to dla Polaków owoc egzotyczny, niespotykany w naszym klimacie, stąd można go wyłącznie kupić w sklepie. Do tego nie jest najtańszy, stąd nie za często gości na polskich stołach.
Ananas składa się z twardego i gorzkawego w smaku rdzenia, miąższu otaczającego rdzeń oraz skórki składającej się z niejadalnych, twardych łusek. Nie je się więc ani skórki ani rdzenia, których trzeba się pozbyć.
Są dwa sposoby oprawiania ananasa: trudniejszy ręczny i prostszy przy pomocy odpowiednich narzędzi.
Sposób 1 – ręczny, trudniejszy
- Ostrym nożem obkrawamy cały ananas dookoła ze skórki.
- Kroimy ananasa na plasterki a następnie wycinamy czubkiem noża środkową część plasterka (rdzeń owocu).
- Jeśli nie zależy nam na bardzo ładnych plasterkach, możemy po prostu obkroić rdzeń ananasa z miąższu na całej wysokości.
Sposób 2 – prostszy, z użyciem obieraka i noża do anasasa
- Wyposaż się w nóż/obierak do ananasa.
- Nabij obierak w rdzeń ananasa i kręć wokół własnej osi. Tym sposobem otrzymasz owoc obkrojony ze skórki, z rdzenia, pokrojony na plasterki oraz zewnętrzną część owocu (skórkę i resztę miąższu), która może posłużyć do serwowania potraw lub jako ozdoba na stół.