Buddy Valastro gotuje – Kurczak Sorrentino z fusilli, Pieczone szparagi z chrupiącą bułką tartą, Truskawki we frakach (odc. 1)

Ten odcinek nosi tytuł: „Randka z żoną”. Dziś Buddy umówił się na romantyczną randkę ze swoją żona Lisą. Przygotuje kurczaka sorrentino z fusilli. To danie, które obydwoje uwielbiają. Oprócz kurczaka przygotuje również pieczone szparagi z chrupiącą bułką tartą oraz truskawki we frakach. Oryginalna nazwa przepisów: Chicken Sorrentino Fusilli, Roasted Asparagus with Crispy Breadcrumbs, Tuxedo Strawberries.

Przed przystąpieniem do gotowania potraw należy wcześniej przygotować bułkę tartą Buddy’ego Valastro i sos marinara.

Kurczak Sorrentino z fusilli

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kurczaka bez kości
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 mały bakłażan
  • 2 cienkie plasterki prosciutto
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 225 g świeżej mozazarelli w plasterkach
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • 2 szklanki sosu marinara
  • 110 g makaronu typu fusilli (długie świderki) ugotowanego al dente
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  2. Posypać połówki piersi z kurczaka solą, pieprzem, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić i zabrać się za przygotowanie sosu i bakłażana.
  3. W małym rondelku podgrzać sos pomidorowy i zagotować
  4. Obrać bakłażana ze skórki i pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm. Do tego przepisu potrzebujemy tylko 4 takich plastrów.
  5. Wysypać na płytkie talerze bułkę tartą i mąkę. Do miski wbić jajko i rozbić widelcem. Obtoczyć każdy kawałek bakłażana najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Rozgrzać patelnię i wlać 1/4 szklanki oliwy. Po rozgrzaniu oliwy delikatnie położyć bakłażan na patelni o obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy i posypać lekko solą.
  7. Rozgrzać patelnię grillową i lekko (nie całkowicie) obsmażyć piersi z kurczaka z obydwu stron.
  8. W misce wymieszać makaron fusilli z 1/2 częścią sosu marinara tak aby pokryć makaron sosem a następnie posypać drobno startym parmezanem.
  9. Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia ułożyć makaron, następnie wyłożyć na wierzch kawałki kurczaka, na kawałkach kurczaka ułożyć plasterek prosciutto, 2 kawałki bakłażana i plasterki mozzarelli.
  10. Piec do czasu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze (ok. 10 minut).
  11. Na wierzch wylać resztę sosu i ozdobić porozrywanymi liśćmi świeżej bazylii.

Pieczone szparagi z chrupiącą bułką tartą

Składniki:

  • 450 g średniej grubości szparagów
  • oliwa extra virgin
  • sól morska
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • kawałek parmezanu do starcia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza
  2. Opłukać i osuszyć szparagi. Poodrywać końcówki szparagów zgodnie z tym jak będą chciały się łamać.
  3. Wyłożyć szparagi na blachę i skropić je łyżką oliwy. Posypać dużą szczyptą soli. Następnie posypać szparagi bułką tartą.
  4. Włóż blachę do piekarnika i piecz 7-10 minut. Wyjmij z piekarnika kiedy bułka tarta zbrązowieje a końcówki szparagów zaczną brązowieć.
  5. Posypać startym parmezanem i podawać.

 

Truskawki we frakach (smokingach)

Truskawki we frakach (źródło: TLC)Składniki:

  • 6‑8 dużych, ładnych i dojrzałych truskawek z szypułkami
  • 170 g ciemnych płatków czekoladowych (gorzkich lub półsłodkich)
  • 170 g białych płatków czekoladowych

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz i odsącz delikatnie truskawki. Jeśli są zimne, ogrzej je do temperatury pokojowej.
  2. Wyłóż mały talerzyk lub blachę papierem do pieczenia, pergaminem lub folią. Odłóż na bok.
  3. Wsyp płatki czekoladowe do dwóch osobnych miseczek żaroodpornych. Umieść miseczki w dwóch garnkach z gotującą sie wodą i pozwól się rozpuścić czekoladzie do gładkości delikatnie mieszając aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.
  4. Zamocz do połowy górną połowę truskawki w białej czekoladzie, strząśnij nadmiar czekolady, odłóż na chwilę na papier aby czekolada zastygła. Następnie zamocz lewą i prawą stronę truskawki w ciemnej czekoladzie tworząc poły smokingu. Dodatkowo przy pomocy rękawa cukierniczego można na fragmencie białej czekolady stworzyć muchę i guziki.z ciemnej czekolady. Odłóż truskawki na przygotowany talerz lub blachę i włóż do lodówki aby czekolada stwardniała.
  5. Truskawki w czekoladowych frakach najlepiej smakują tego samego dnia.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po marokansku buddy valastr,truskawki w czekoladzie baddy valastro