Ten odcinek nosi tytuł: „Randka z żoną”. Dziś Buddy umówił się na romantyczną randkę ze swoją żona Lisą. Przygotuje kurczaka sorrentino z fusilli. To danie, które obydwoje uwielbiają. Oprócz kurczaka przygotuje również pieczone szparagi z chrupiącą bułką tartą oraz truskawki we frakach. Oryginalna nazwa przepisów: Chicken Sorrentino Fusilli, Roasted Asparagus with Crispy Breadcrumbs, Tuxedo Strawberries.
Przed przystąpieniem do gotowania potraw należy wcześniej przygotować bułkę tartą Buddy’ego Valastro i sos marinara.
Kurczak Sorrentino z fusilli
Składniki:
- 2 połówki piersi z kurczaka bez kości
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 mały bakłażan
- 2 cienkie plasterki prosciutto
- pół szklanki bułki tartej
- 2 duże jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- 225 g świeżej mozazarelli w plasterkach
- 2 łyżki startego parmezanu
- oliwa extra virgin
- sól
- 2 szklanki sosu marinara
- 110 g makaronu typu fusilli (długie świderki) ugotowanego al dente
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Posypać połówki piersi z kurczaka solą, pieprzem, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić i zabrać się za przygotowanie sosu i bakłażana.
- W małym rondelku podgrzać sos pomidorowy i zagotować
- Obrać bakłażana ze skórki i pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm. Do tego przepisu potrzebujemy tylko 4 takich plastrów.
- Wysypać na płytkie talerze bułkę tartą i mąkę. Do miski wbić jajko i rozbić widelcem. Obtoczyć każdy kawałek bakłażana najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Rozgrzać patelnię i wlać 1/4 szklanki oliwy. Po rozgrzaniu oliwy delikatnie położyć bakłażan na patelni o obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy i posypać lekko solą.
- Rozgrzać patelnię grillową i lekko (nie całkowicie) obsmażyć piersi z kurczaka z obydwu stron.
- W misce wymieszać makaron fusilli z 1/2 częścią sosu marinara tak aby pokryć makaron sosem a następnie posypać drobno startym parmezanem.
- Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia ułożyć makaron, następnie wyłożyć na wierzch kawałki kurczaka, na kawałkach kurczaka ułożyć plasterek prosciutto, 2 kawałki bakłażana i plasterki mozzarelli.
- Piec do czasu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze (ok. 10 minut).
- Na wierzch wylać resztę sosu i ozdobić porozrywanymi liśćmi świeżej bazylii.
Pieczone szparagi z chrupiącą bułką tartą
Składniki:
- 450 g średniej grubości szparagów
- oliwa extra virgin
- sól morska
- 1/4 szklanki bułki tartej
- kawałek parmezanu do starcia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza
- Opłukać i osuszyć szparagi. Poodrywać końcówki szparagów zgodnie z tym jak będą chciały się łamać.
- Wyłożyć szparagi na blachę i skropić je łyżką oliwy. Posypać dużą szczyptą soli. Następnie posypać szparagi bułką tartą.
- Włóż blachę do piekarnika i piecz 7-10 minut. Wyjmij z piekarnika kiedy bułka tarta zbrązowieje a końcówki szparagów zaczną brązowieć.
- Posypać startym parmezanem i podawać.
Truskawki we frakach (smokingach)
- 6‑8 dużych, ładnych i dojrzałych truskawek z szypułkami
- 170 g ciemnych płatków czekoladowych (gorzkich lub półsłodkich)
- 170 g białych płatków czekoladowych
Sposób przygotowania:
- Opłucz i odsącz delikatnie truskawki. Jeśli są zimne, ogrzej je do temperatury pokojowej.
- Wyłóż mały talerzyk lub blachę papierem do pieczenia, pergaminem lub folią. Odłóż na bok.
- Wsyp płatki czekoladowe do dwóch osobnych miseczek żaroodpornych. Umieść miseczki w dwóch garnkach z gotującą sie wodą i pozwól się rozpuścić czekoladzie do gładkości delikatnie mieszając aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.
- Zamocz do połowy górną połowę truskawki w białej czekoladzie, strząśnij nadmiar czekolady, odłóż na chwilę na papier aby czekolada zastygła. Następnie zamocz lewą i prawą stronę truskawki w ciemnej czekoladzie tworząc poły smokingu. Dodatkowo przy pomocy rękawa cukierniczego można na fragmencie białej czekolady stworzyć muchę i guziki.z ciemnej czekolady. Odłóż truskawki na przygotowany talerz lub blachę i włóż do lodówki aby czekolada stwardniała.
- Truskawki w czekoladowych frakach najlepiej smakują tego samego dnia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po marokansku buddy valastr,truskawki w czekoladzie baddy valastro