Ciasto „Palce lizać”

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa żółtkowa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki mąki
  • Kieliszek spirytusu

Masa białkowa:

  • 7 białek
  • 30 dkg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i kakao dokładnie wymieszać, upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  2. Masa żółtkowa: Mleko wymieszać z żółtkami i mąką, stale mieszając ugotować budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, połączyć z zimnym budyniem. Dodać kieliszek spirytusu i wymieszać. Wyłożyć na ostudzony biszkopt.
  3. Masa białkowa: Białka z cukrem ubić na parze na gęstą masę.
  4. Wyłożyć na masę żółtkową i posypać kakao. Całość włożyć do lodówki.