- 3 jaja
- 150 g cukru pudru
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Jajka ubić z cukrem na bladą puszystą masę dodać ciepłe mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z drożdżami. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej formy z kominem i piec przez 50 minut do suchego patyczka.
Składniki na szafranowy krem do ciasta:
- 4 żółtka
- 100g cukru pudru
- 50g mąki kukurydzianej
- 250ml gorącego mleka
- szczypta szafranu
- 50g masła
- kropla ekstraktu z wanilii
- 50g rodzynek namoczonych na noc w 2 łyżkach rumu
Ubić żółtka i cukier puder, a następnie dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać na gładką masę. Dodać gorące mleko, a następnie przelać do garnka, dodać szafran i gotować, aż zgęstnieje. Do gęstej masy dodać masło oraz wanilię. Dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na syrop:
- 150ml wody
- 100ml syropu z cukru trzcinowego
- 100ml ciemnego rumu
- 2 łyżeczki dobrej jakości herbaty
Do dekoracji:
- 3 łyżki roztopionego dżemu morelowego
- sezonowe owoce
- cukier puder
Wodę, syrop, rum i herbatę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut do zredukowania syropu.
Schłodzone ciasto wyjąć z formy, wyłożyć na talerzu. Jeśli jest to konieczne wyrównać, aby równo leżało na talerzu. Odcedzić syrop i polać ciasto. Polewać tak, aby ciasto wchłonęło jak najwięcej syropu. Ciasto posmarować roztopionym dżemem z moreli. Na samym końcu wypełnić dziurę kremem szafranowym, posypać rodzynkami, a następnie udekorować sezonowymi owocami i posypać cukrem pudrem.