Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette), Perfekcyjne kotlety z kurczaka, Spaghetti Marinara, Zabajone (odc. 10)

W dzisiejszym dziesiątym odcinku pt. „Włoskie smaki” Buddy przedstawi kilka przepisów, takich jak: Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette), Perfekcyjne kotlety z kurczaka, Spaghetti Marinara zaś Grace nauczy się robić zabajone.

Oryginalna nazwa przepisów: Green Salad with Italian Vinaigrette, Perfect Italian Chicken Cutlet, Spaghetti Marinara, Zabaglione.

Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette)

Składniki na sos winegret:

Dodatkowe składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj czosnek, cukier, musztardę, oregano i bazylię. Dodaj octu winnego i dopraw w razie potrzeby. Mieszając powoli wlewaj oliwę z oliwek i olej aż się dobrze połączy. Przypraw w razie potrzeby.
  2. Można przelać sos do słoika lub innego pojemnika i przechowywać w lodówce w razie potrzeby. Przed użyciem należy wstrząsnąć aby wymieszać składniki.
  3. Do dużej miski wrzuć sałatę. Polej po wierzchu sosem vinaigrette i wymieszaj. Posyp sałatę z wierzchu parmezanem.

Perfekcyjne kotlety z kurczaka

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Usunąć tłuszcz i chrząstki z piersi kurczaka. Przetnij w poprzek na grubość piersi z kurczaka na pół. Rozbij piersi tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą na grubość ok. 8 mm.
  2. Lekko posól i posyp pieprzem kawałek mięsa z obydwu stron. Wypanieruj piersi najpierw w mące, potem w jajkach wymieszanych ze starym parmezanem i na końcu w bułce tartej.
  3. Smaż w oliwie na patelni na złoto-brązowy kolor z obydwu stron (nie więcej niż kilka minut na jednej stronie). Zdejmij z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby mięso odciekło.
  4. Podawaj z kawałkami cytryny.

Spaghetti Marinara

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie na al dente.
  2. Polej makaron sosem Marinara i posyp podartą bazylią i startym parmezanem.

Zabajone (Zabaglione)

Składniki do truskawek:

Składniki na zabajone:

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj truskawki z cukrem w rondelku. Gotuj truskawki na małym ogniu do czasu gdy puszczą sok i zaczną być miękkie. Dodaj wino Marsala, zwiększ ogień i pozwól odparować alkoholowi z wina.
  2. Ściągnij truskawki z ognia zanim całkiem się rozpadną.
  3. Postaw na ogniu garnek z gotującą się wodą. Na nim umieść miskę w której ubij żółtka z cukrem na gładko. Następnie ubijaj dalej żółtka z cukrem na parze przez jakiś czas aż masa stanie się jaśniejsza. Dodawając wino Marsala dalej ubijaj aby dobrze połączyć składniki. Dodaj łyżkę soku z truskawek aby masa nabrała smaku, zapachu i koloru truskawek.
  4. Jeśli masa jest zbyt gorąca, ściągaj ją znad pary aby jajka się nie zagotowały.
  5. Zabajone jest gotowe, gdy masa jest lepka i delikatna a po przejechaniu trzepaczką na masie pozostają ślady.
  6. Zdejmij miskę znad pary i ubijaj chwilę aż masa trochę ostygnie. Powoli dodawaj bitą śmietanę i lekko wymieszaj.
  7. Na dnie salaterek umieść połówki truskawek i odrobinę soki. Na truskawki wyłóż zabajone. Przyozdób całymi truskawkami z wierzchu.