Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Baranie żeberka z cytryną, czosnkiem i rozmarynem, Pieczony schab wieprzowy z koprem, ziołami i czosnkiem oraz Stek ala Buddy (odc. 25)

W dwudziestym piątym odcinku swojego programu pt. „Mięso po włosku” Buddy przygotuje Baranie żeberka z cytryną, czosnkiem i rozmarynem, Pieczony schab wieprzowy z koprem, ziołami i czosnkiem oraz Stek ala Buddy. Na degustację wpadnie kuzyn Vinnie.

Oryginalne nazwy przepisów: Baby Lamb Chops With Lemon, Garlic and Rosemary, Fennel, Herb and Garlic Roasted Pork, Steak a la Buddy.

Baranie żeberka z cytryną, czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Posól żeberka cielęce z obydwu stron. W dużej misce wymieszaj razem skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, paprykę i pieprz. Dodaj oliwę. Włóż żeberka do miski i obtocz je w marynacie. Nie trzymaj zbyt długo żeberek w kwaśnej marynacie (maksymalnie tyle ile zajmie Ci rozpalenie grilla).
  2. Usmaż na grillu żeberka po 3-4 minuty z każdej strony. Usmaż na grillu również połówki cytryny przeciętą stroną do dołu. Podawaj cytryny z żeberkami.

Pieczony schab wieprzowy z koprem, ziołami i czosnkiem

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Zrób 8-10 nacięć od wierzchu schabu. Włóż w każde nacięcie plasterek czosnku, liść szałwii i kawałek rozmarynu. W moździerzu lub młynku do przypraw pokrusz nasiona kopru i kolendry. Wymieszaj koper i kolendrę z solą i pieprzem. Natrzyj schab mieszanką z przypraw. Włóż mięso do folii spożywczej i pozostaw w lodówce na noc. Przed dalszym przyrządzaniem wyciągnij i pozostaw na chwilę mięso w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Rozgrzej na dużym ogniu dużą patelnię. Wlej oliwę z oliwek Lekko obsmaż schab ze wszystkich stron na patelni. Włóż do formy i piecz w piekarniku 20-30 minut. Wyjmij z piekarnika po upieczeniu i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
  3. Czas na przygotowanie sosu. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wrzuć zgnieciony czosnek i listki szałwii, smaż przez 30 sekund. Wlej białego wina i pozwól mu trochę odparować i zredukować się. Wlej bulion i zredukuj go o połowę. Ściągnij z ognia i dodaj masło. Wlej do przygotowanego sosu całość sosu, który wyciekł ze schabu podczas pieczenia. Pokrój schab na plasterki i podawaj z sosem.

Stek ala Buddy

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej natrzyj solą steki, zawiń je w folie spożywczą i włóż do lodówki na noc. Przed dalszym przyrządzaniem wyjmij je z lodówki do temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej patelnie na dużym ogniu, wlej oliwę i dodaj masła. Połóż steki na patelni i smaż aż zbrązowieją z jednej strony ok. 2-3 minuty. Obróć steki i smaż według własnego uznania (w zależności od tego jak bardzo przysmażony stek lubisz). Wyłóż steki na talerz i przykryj folią.
  3. Wrzuć cebulę na patelnię, na której były smażone steki. Zmniejsz ogień i smaż cebulę aż zacznie więdnąć (przez kilka minut). Dodaj sos sojowy, sos Worcestershire, pieprz, tymianek i smaż przez 30 sekund. Dodaj wino i bulion, zwiększ ogień i zredukuj je do postaci syropu (ok. 6-8 minut). Serwuj cebulę obok lub na stekach.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: schab buddy valastro