Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Polędwica wieprzowa z sosem jabłkowym, Sałatka z fenkułów i jabłek, Ciasto jabłkowe (odc. 36)

Buddy w trzydziestym szóstym odcinku z pomocą mistrza kuchni, Josepha Mattara, gotują polędwicę wieprzową z sosem jabłkowym, sałatkę z fenkułów i jabłek. A na deser smakowite ciasto jabłkowe.

Oryginalne nazwy przepisów: Pork Loin with Apple Sauce, Fennel and Apple Salad, Apple Snackin’ Cake.

Polędwica wieprzowa z sosem jabłkowym

Ilość porcji: na 6 osób

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ponacinaj płytko polędwicę z wierzchu nacięciami w warstwie tłuszczu w postaci krzyżyka w kilku miejscach. Natrzyj dobrze mięso solą i pieprzem i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę, a następnie połóż polędwicę tłuszczem do dołu i obsmaż na brązowy kolor. Potem obsmaż tak samo mięso z każdej strony. Ułóż mięso tłuszczem do góry w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 17-20 minut na każde 0,5 kg mięsa (a więc całość ok. 40-50 minut).
  3. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz, cebulę przełóż na patelnię położoną na dużym ogniu. Przykryj mięso folią aluminiową aby nie wystygło. Na patelnię daj 2 łyżki masła a następnie jabłka i podsmażaj przez 3-4 minuty. Dodaj brandy i podpal (uwaga na duży ogień!)
  4. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól wypalić się ogniowi. Dodaj bulionu, postaw z powrotem na dużym ogniu i zredukuj o połowę. Wymieszaj ze śmietaną i masłem.
  5. Podawaj polędwicę pokrojoną na plasterki polane sosem.

Sałatka z fenkułów i jabłek

Ilość porcji: na 4-6 osób

Składniki do sałatki:

Składniki na sos (dressing):

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj miskę z zimną wodą i sokiem z jednej cytryny. Zetrzyj fenkuła w poprzek włokien na tarce. Zetrzyj jabłko na tarce. Wrzuć starty fenkuł i jabłko do wody.
  2. Wlej do drugiej miski sok z pomarańczy, sok z cytryny i ocet. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz bazylię. Powoli ubij. Przypraw w razie potrzeby.
  3. Odcedź fenkuł i jabłko i przełóż do dużej miski. Dodaj 3/4 kawałków pomarańczy, szalotkę i mieszankę sałat. Przypraw solą i pieprzem. Polej z wierzchu przygotowanym sosem.

Ciasto jabłkowe

Składniki:

Składniki do posypania:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nasmarować tłuszczem prostokątną formę do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier biały i brązowy, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce Ubij oliwę, sok z jabłek i jajka. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj kawałki jabłek i orzechów, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj składniki tak aby kawałki jabłek i orzechy pokryły się jednolitym ciastem.
  3. Rozsmaruj ciasto w formie. Posyp cukrem cynamonowym. Piecz 40-45 minut lub do czystego patyczka.
  4. Podawaj chłodne do spożycia.