Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Sałatka caprese, Kurczak z nadzieniem z mozzarelli i kiełbasek, Przysmak serowy (odc. 38)

Buddy zaprasza na świeżą sałatkę caprese i kurczaka z nadzieniem z mozzarelli i kiełbasek. Przygotuje również włoski przysmak serowy, bucconcini.

Sałatka Caprese

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Na talerzu rozłóż plastry pomidorów, posyp solą i odstaw na 5 – 10 minut, żeby pomidory puściły sok. Rozłóż na pomidorach mozzarellę, posyp ziarnkami soli i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii.

Kurczak faszerowany mozzarellą i włoskimi kiełbaskami:

Składniki:

Składniki sosu pomidorowego:

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. W blenderze połącz wszystkie składniki odstaw 10 minut, na końcu wlewaj małym strumieniem oliwę z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj kiełbaski, aż mięso się rozdrobni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Mięso z cebulą i tłuszczem przełóż do miski i wymieszaj z bułką tartą, jak wystygnie wymieszaj z mozzarellą.
  2. Rozetnij piersi z kurczaka, tak aby powstała kieszeń na farsz. Wypełnij mięso farszem i zamknij za pomocą wykałaczek.
  3. Umieść mięso w naczyniu do pieczenia  skropionym oliwą z oliwek. Wsyp szalotkę, wlej białe wino. Włóż do gorącego piekarnika na 20-25 minut (mięso powinno być miękkie). Przed podaniem pokrój mięso w plastry pod skosem i polej sosem pomidorowym.


Przysmak serowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij mozzarellę z zalewy i rozłóż na papierowych ręcznikach. Włóż do lodówki na godzinę, żeby odsączyć nadmiar płynu.
  2. Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, jajka połączone z pecorino i mieszankę bułki tartej z panko.
  3. Kawałki sera panieruj kolejno w mące, jajku z serem i bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju 1-2 minuty na złoty kolor. Odsącz na papierze nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem marinara.