Przepisy kuchni świata

Słownik kulinarny: Pochrzyn, jicama, jams, ignam, meksykański słodki ziemniak, ahipa, saa got, chiński ziemniak, chińska rzepa

Pochrzyn, jicama, jams, ignam, meksykański słodki ziemniak, ahipa, saa got, chiński ziemniak, chińska rzepa – te wszystkie nazwy opisują jeden rodzaj warzywa w postaci bulwy. Jicama jest chrupiącym, słodkim, jadalnym korzeniem wieloletniej rośliny, który przypomina wyglądem rzepę, chociaż w żaden sposób nie jest z nią powiązany. Pochrzyn jest uprawiany w Ameryce Południowej od wieków i jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Jicama ma niepowtarzalny smak, który nadaje się również do sałatek, salsy i talerza z warzywami.

Bulwy mogą dorastać do dużych rozmiarów (do 22 kg),  gdy bulwa przekroczy wielkość dwóch pięści, roślina zaczyna przekształcać cukry w skrobię, co nadaje jicama jej słodki smak. Jicama jest rośliną strączkową, rośnie na pnączach, które mogą osiągnąć do 6 metrów długości. Pnącza mają tendencję do płożenia się po ziemi a do sprzedaży przeznacza się bulwy o wadze 1,3-2 kg. Przed zjedzeniem należy warzywo obrać z grubej, brązowej zewnętrznej warstwy.

Przy wyborze chińskiej rzepy w sklepie, poszukaj średnich bulw z suchym korzenie. Nie kupuj mokrych lub miękkich warzyw, hdyż może to wskazywać na początek gnicia warzywa lub długiego przechowywania. Pochrzyn można przechowywać  w lodówce do dwóch tygodni.

Jicama jest doskonałym i często zjadanym w Ameryce Południowej surowcem. Może być stosowany jako substytut kasztana wodnego w kuchni chińskiej. Jicama można stosować również w gulaszach, sokach itp. Ignam jest doskonałym źródłem witaminy C i jest beztłuszczowy, co czyni go doskonałą szybką przekąską.

Jicama najlepiej rośnie w ciepłych, suchym klimacie. Może być sadzone i uprawiane przez cały rok, choć bulwy powinny przeleżeć przez zimę. Pochrzyn kiełkujący późną wiosną ma skłonność do tworzenia niezwykle wytrzymałych bulw przez zimę, a jicama sadzone w lecie dają najbardziej aromatyczne bulwy, choć są one zwykle nieco mniejsze. Jicama lubi pełne słońce i umiarkowane opady, łatwo ulega mrozom, stąd nie nadaje się do uprawy z zimnym klimacie. Jicama produkuje naturalny środek owadobójczy, dzięki czemu roślina sama zabezpiecza się przed szkodnikami.

Jeden cały pochrzyn to odpowiednik 2 szklanek pochrzynu pokrojonego w kostkę. Jicama można zastąpić kasztanem wodnym, tartą marchwią, tartym jabłkiem, rzodkiewką daikon lub topinamburu.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: jicama czym zastąpić,ignam co to jest,jam warzywo,jamsy,jamsy warzywo,jicama owoc smak