Przepisy kuchni świata

Gotuj i chudnij – Spaghetti carbonara

Gotuj i chudnij (źródło: TVN Style)

Spaghetti carbonara

Przepis pochodzi z programu kulinarnego „Gotuj i chudnij”.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni cebulę z 150 ml wody doprowadzić do wrzenia i gotować przez pięć minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i gotować przez dwie do trzech minut, aż woda wyparuje. Dodać oliwę z oliwek i szynkę parmeńską i smażyć przez trzy do czterech minut, często mieszając. Zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować Linguine zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, dodając 1/2 łyżeczki soli do gotowania wody. W dużej misce, wymieszać żółtka, parmezan, zioła i Tabasco. Odcedzić makaron po ugotowaniu, tak aby pozostały trzy cztery łyżki wody z gotowania. Wymieszać makaron, żółtka i parmezan z wodą z gotowania, cebulą i szynką parmeńską. Podawać natychmiast.