Przepisy kuchni świata

Gotuj i chudnij – Kebaby

Gotuj i chudnij (źródło: TVN Style)

Kebab

Przepis pochodzi z programu kulinarnego „Gotuj i chudnij”.

Składniki do marynaty:

Składniki na sos czosnkowy:

Składniki do kebaba:

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić marynatę wymieszaj razem czosnek, olej, paprykę i przyprawy.
  2. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
  3. Sos czosnkowy: wymieszać jogurt, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i szczypta soli. Może to być nawet jeden dzień wcześniej.
  4. Rozgrzej grill. Nadziej kawałki kurczaka na drewniane szpikulce (szpikulce moczyć przed ich użyciem, nie spalą się).
  5. Połóż kebaby na grillu i piecz przez pięć minut na każdej stronie, lub dopóki się nie upieką. Połóż wrapsy na dwa talerze i nałóż sos czosnkowy.
  6. Połóż dwa liście sałaty na każdym wrapsie, dodaj pokrojone pomidory, ogórki i kebab z odrobiną tabasco.
  7. Podawać natychmiast.